Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

Rolex 5100 Beta 21 aka "The Texan"

Το Rolex 5100, με μηχανή την Beta 21, οι περισσότεροι το θυμούνται με το παρατσούκλι "ο Τεξανός". "The Texan" ή “Il Texano”, ανάλογα  με την χώρα και τη γλώσσα της. Βλέπετε η τιμή του όταν κυκλοφόρησε ήταν εντυπωσιακότερη από την μηχανή του -την Beta 21, την πρώτη ελβετική quartz μηχανή. Ο μύθος λέει ότι ήταν τόσο ακριβό όταν κυκλοφόρησε του που θα μπορούσε να το αγοράσει μόνο όποιος είχε πετρελαιοπηγές στο Τέξας.
 

Και γιατί ήταν τόσο ακριβό; Έχουμε και λέμε, ήταν χρυσό, πολύ περιορισμένης έκδοσης, είχε συνθετικό κρύσταλλο από ζαφείρι που ήταν ανθεκτικό στις γρατσουνιές και μηχανή.... quartz. Όλα αυτά το 1970, όταν παρουσιάστηκε στην Βασιλεία (Basel Fair). Τότε που η μηχανή quartz αντιμετωπίζονταν σαν κάτι εξαιρετικό. Στα χρόνια της κατάκτησης του διαστήματος, το κοινό ζητούσε από την παραδοσιακή ωρολογοποιία να κάνει μια επανάσταση. Η Beta 21 είχε τρομερή ακρίβεια (+/-0,003 δευτερόλεπτα την ημέρα στο συγκεκριμένο) δεν χρειαζόταν ρυθμίσεις και συντήρηση, ούτε κούρδισμα, δεν την επηρέαζαν εξωτερικοί παράγοντες (χωρίς ευαισθησία στη βαρύτητα δεν άλλαζε η χρονομετρία ανάλογα με την τοποθέτηση του ρολογιού). Με άλλα λόγια λίγη διαστημική τεχνολογία στο χέρι του ιδιοκτήτη.

Το 5100 κυκλοφόρησε σε πολύ περιορισμένη έκδοση, μόνο 1000 ωρολογιών, εκ των οποίων -ανεπίσημα- τα ήταν 900 σε κίτρινο χρυσό και τα 100 ήταν σε λευκό χρυσό. Ο Τεξανός κατέκτησε το κοινό αμέσως. Και τα 1000 ρολόγια  πωλήθηκαν σε προπαραγγελία, πριν ακόμη ξεκινήσει η παραγωγή. Ωστόσο, έχουν εντοπιστεί κομμάτια με σειριακό αριθμό πάνω από χίλια, δημιουργώντας θεωρίες ότι βγήκε ακόμα μια παρτίδα 1000 ρολογιών.
 


Αυτή ήταν η πρώτη και η μοναδική φορά που η rolex χρησιμοποίησε τη Beta 21. Παρουσίασε, αργότερα, και άλλα ρολόγια με in-house quartz μηχανές,  τα γνωστά Oysterquartz.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου