Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Benrus Sky Chief

H Benrus είναι μια αμερικανική εταιρεία που ιδρύθηκε από τρεις Ρουμάνους αδερφούς. Τον Benjamin, τον Ralph και τον Oscar Lazrus. Το όνομα της είναι ένας συνδυασμός των λέξεων Benjamin και LazRUS.
Η εταιρεία ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη το 1921, όπου και έφτιαχνε ένα μικρό μέρος των ρολογιών της, ενώ πολύ περισσότερα κατασκευάζονταν στην Ελβετία (La Chaux-de-Fonds).

Από την αρχή η Benrus έδωσε βάρος στην κατασκευή ρολογιών που να εξυπηρετούν τις ανάγκες πιλότων, όπως το Benrus Airman, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τους πιλότους της National Air Transport Company - την πρώτη αεροπορική εταιρεία που πραγματοποίησε πτήσεις από την μια άκρη των ΗΠΑ στην άλλη. Ακόμα και το σλόγκαν τους είχε σχέση με την αεροπορία -  “Official Watch of Famous Airlines.”

Benrus "Airman" watch -- the model with the beautiful blue enamel -  Star-Gazette Elmira, New York, 23 May 1929

Η σχέση μεταξύ Benrus και αεροπορίας δεν σταμάτησε στο Airman, καθώς με τα χρόνια η Benrus συνέχισε να παράγει ρολόγια προσαρμοσμένα στις ανάγκες των πιλότων. Για να φτάσουμε στο Sky Chief, που κυκλοφόρησε το 1940 (άλλοι λένε το 1941), και είναι ο πιο διάσημος χρονογράφος της εταιρείας. Αν και κυκλοφόρησε σε διάφορες παραλλαγές (συμπεριλαμβανομένων των μοντέλων triple-date), η έκδοση για πιλότους είναι αυτή που έγινε η πιο διάσημη. Χρονογράφος για πιλότους, σε εποχές που οι υπόλοιποι έβγαζαν ρολόγια με τους 3 δείκτες μόνο. Από αμερικάνικη εταιρεία η οποία είδε ήθελε να καλύψει τις ανάγκες και των πιλότων της πολιτικής αεροπορίας.


Εκείνες τις μέρες, που τα συστήματα πλοήγησης δεν ήταν ακόμη αυτόματα και ραδιοελεγχόμενα, οι πιλότοι έκαναν υπολογισμούς με μετρήσεις που  έπρεπε να γίνονται κάθε ένα έως τέσσερα λεπτά, χρησιμοποιώντας τη γωνία του ήλιου (ή ορισμένα αστέρια, όπως τον Πολικό αστέρα, τη νύχτα) για να βρουν θέση του αεροπλάνου. Έχοντας υπόψη αυτήν την ανάγκη η Benrus σχεδίασε το Sky Chief με το υποκαντράν στο "3" να έχει τονισμένα τα 4,8,12 λεπτά.

Η "Επίσημη αγαπημένη των αεροπορικών εταιρειών" είδε το Benrus Sky Chief στα χέρια πιλότων των NWA, TWA, to Delta και KLM.

To Sky Chief  φόρεσεσε διάφορες μηχανές. Στα πρώτα χρόνια την column wheel Venus 178, που "δοξάστηκε" με το Breitling’s Navitimer και όταν η Breitling μονοπώλησε  τις συγκεκριμένες μηχανές η  Benrus επέλεξε τις Valjoux 71 και Valjoux 72 (column-wheel chronograph movements).



Ατσάλινη κάσα, όπως φαίνεται στο καπάκι με 35mm διάμετρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου