Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Max Hetzel ESA 9162/4 και 9210 tuning fork movements

  
 9162 (dial side) view
    9162 back view

 Λίγη αναζήτηση στο google αρκεί για να δει κανείς το κύρος αυτών των μηχανών. Τις αποκαλούν "Rolls-Royce" των tuning fork ρολογιών και σχεδιάστηκαν από τον Max Hetzel, τον άνθρωπο που μερικά χρόνια νωρίτερα είχε δημιουργήσει τα Accutron της Bulova. Για να μπορέσει η ESA (Ebauches S.A.) να βγάλει στην αγορά τις συγκεκριμένες μηχανές, δεν αρκούσε η πρόσληψη του Max Hetzel. Έπρεπε να εξασφαλίσει και την άδεια της Bulova. Οι ελβετοί, που είχαν εμπειρία από την κατασκευή ηλεκτρικών ρολογιών με balance wheel, προχώρησαν στην λύση των ρολογιών με διαπασών (tuning fork) δέκα και περισσότερα χρόνια μετά την Bulova, βελτιώνοντας ουσιαστικά τον αρχικό σχεδιασμό. Το πρώτο πρόβλημα που έλυσαν ήταν η δυσκολία που υπήρχε στην συντήρηση των Accutron. Το δεύτερο ήταν η βελτίωση της χρονομετρίας. Βλέπετε το αρχικό tuning fork επηρεάζονταν πολύ από την τοποθέτησή του (positional adjustment) με αποτέλεσμα να πηγαίνει πιο γρήγορα ή πιο αργά το ρολόι αν ήταν τοποθετημένο προς τα πάνω, κάτω ή οριζόντια. Δεν είναι τυχαίο το ότι τα Accutrons ποτέ δεν έφτασαν σε σημείο να θεωρούνται χρονόμετρα, σε αντίθεση με τα ESA που κέρδισαν τον πολυπόθητο τίτλο. Φυσικά για να θεωρηθεί ένα ρολόι "χρονόμετρο" θα πρέπει να μην επηρεάζεται ούτε από τις μεταβολές της θερμοκρασίας (σε κάποια προκαθορισμένα όρια, πάντα).

 
Accutron 218 tuning fork             


 ESA 9162 tuning fork

 Οι μηχανές της ESA χρησιμοποιήθηκαν από εταιρείες όπως η Omega (f300 cal.1250, 1255 και 1260), η Certina f300, η Movado (Zenith cal. 50.0 σε διάφορες παραλλαγές), η Longines (Ultronic), η IWC και η Baume & Mercier (Tronosonic) που εκείνα τα χρόνια είχε συγχωνευτεί με την Piaget.

Στον τίτλο του θέματος αναφέρονται κάποιοι κωδικοί (ονομασίες). Ας πούμε λοιπόν ότι η ESA 9162 είχε ένδειξη ημερομηνίας, η ESA 9164 ημερομηνίας και ημέρας και η ESA 9210 ήταν χρονογράφος, με ένδειξη ημέρας και ημερομηνίας.

 Eterna Sonic Electronic 1550 (ESA 9162)

Omega Seamaster F300Hz Chronometer - 1970 - 41mm

 Longines - Ultronic-Flagship - 6332

Baume and Mercier Tronosonic Chrono (ESA 9210) 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου