Σάββατο 23 Μαΐου 2020

Omega Genève "Dynamic"

Τρεις γενιές όλες και όλες. Λίγα μοντέλα. Και να πεις ότι ήταν αποτυχία. Κάθε άλλο. Μόνο το 1972 η Ω πούλησε περισσότερα από 1,000,000 Dynamic της πρώτης γενιάς. Αλλά όταν είσαι η διοίκηση της Ω θα πάντα βρίσκεις έναν τρόπο να σκοτώσεις την χήνα που γεννά χρυσά αυγά. Έτσι έγινε και με τα Dynamic. Τα πρώτα χρόνια ήταν υπο-σειρά της Genève και στη συνέχεια μέσα στη δεκαετία του 1970 αναβαθμίστηκαν ποιοτικά (έτσι είπε η εταιρεία) και έγιναν τμήμα της σειράς De Ville. Για αυτό και ίσως πετύχετε κάποια να ονομάζονται Omega Geneve Dynamic κάποια Omega De Ville Dynamic.

Τα πρώτα ρολόγια Omega Genève Dynamic δημιουργήθηκαν το 1967 και κυκλοφόρησαν στο κοινό το 1968. Ο σχεδιαστής της συλλογής ήταν ο Raymond Thévenaz.

Ποιο ήταν το μυστικό των πρώτων Dynamic και είχαν τέτοια εμπορική επιτυχία; Η ελλειψοειδής σχεδίαση της κάσας που επέτρεπε στο ρολόι να ακολουθεί τη σιλουέτα του καρπού και να ταιριάζει σαν γάντι. Αν δείτε τις φωτογραφίες θα διαπιστώσετε ότι παρά το σχήμα της κάσας, το καντράν είναι ο τυπικός κύκλος. Σημαντικός για την παραγωγή εκείνων των ρολογιών ήταν ο Ιταλός κατασκευαστής Fernando Fontana που ήταν υπεύθυνος για την παραγωγή της κάσας και την τοποθέτηση της μηχανής σε αυτήν. Η κάσα ήταν Unicoc (ή Monocoque) με αποτέλεσμα να επιτρέπεται η πρόσβαση στην μηχανή από την πλευρά του καντράν. Μόνο  εκπαιδευμένοι ωρολογοποιοί μπορούν να ανοίξουν το ρολόι, αλλά και πάλι δεν είναι εύκολο. Πάντως σε συνδυασμό με το ερμητικά σφραγισμένο κρύσταλλο το ρολόι ήταν αδιάβροχο μέχρι τα 30 μέτρα.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ο τρόπος που η κορώνα μπαίνει μέσα στη κάσα κάνοντας το σχέδιο πολύ πιο αεροδυναμικό.



Το Dynamic σχεδιάστηκε για να φοριέται με μπρασελέ ή με λουράκι και ο ιδιοκτήτης έπρεπε να βιδώσει το δαχτυλίδι  που κρατά το μπασελέ στη θέση του. Για την αλλαγή πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα ειδικό κόκκινο εργαλείο. Χωρίς αυτό οι γρατσουνιές είναι αναπόφευκτες.


Ένα ενδιαφέρον πράγμα που αξίζει να αναφερθεί όταν μιλάμε για το Omega Genève Dynamic είναι ότι χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον δώδεκα διαφορετικές μηχανές, χωρίς προφανή λόγο. Πολλές φορές δυο, κατά τα άλλα ίδια ρολόγια, φορούσαν διαφορετική μηχανή. Ανάμεσά τους ήταν κάποιες με τριψήφιο κωδικό όπως η cal. 552, κάποιες με τετραψήφιο (10XX) όπως η cal. 1481. Φυσικά, οι περισσότερες ήταν αυτόματες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε η κουρδιστή 601. Κάποια από τα ρολόγια δεν είχαν ημερομηνία, άλλα είχαν ενώ υπήρχαν και αυτά που είχαν και ένδειξη ημέρας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου