Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

BULOVA 228 ACCUQUARTZ BIGBLOCK LED 1974

Πόσες φορές μείνατε άφωνοι βλέποντας ένα ρολόι; Πόσες φορές θαυμάσατε το μικρό έργο τέχνης που έφτιαξε μια εταιρεία ρολογιών; Πολλές φαντάζομαι. Αν δε σας άφηναν άφωνους τα ρολόγια δεν θα χάνετε τον χρόνο σας διαβάζοντας για το BIGBLOCK της BULOVA.

Ας πάμε σε κάτι πιο δύσκολο. Πόσες μείνατε άφωνοι με την πολιτική μιας εταιρείας ρολογιών; Εγώ ας πούμε ποτέ δεν κατάλαβα πως είναι δυνατόν μια εταιρεία να κάνει διαφήμιση, δυσφημίζοντας το μοναδικό προϊόν που είχε ουσιαστικά στα χέρια της. Λέω για τη BULOVA και τη διαφήμισή της για το 228 ACCUQUARTZ. Τους ψέκαζαν από το 1974; Ήταν χαλασμένος ο ζυμομύκητας της μπύρας τους; Όποιος βρει την απάντηση θα κερδίσει τον απεριόριστο σεβασμό της επιστημονικής κοινότητας. Για πάντα.


  


Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 η Bulova έριξε τις προσπάθειές της στην παραγωγή μόνο Accutrons εκ των οποίων πολλά κατασκευάζονταν από την κοινοπραξία Bulova-Citizen στην Ιαπωνία. Όλα τα υπόλοιπα ρολόγια που είχαν το όνομά της προέρχονταν από τρίτους και απλά έμπαινε το όνομα Bulova πάνω. Αυτή η πολιτική κράτησε μέχρι το 1979 όταν η Bulova πωλήθηκε στην εταιρεία Loews Corp. (μεταπωλήθηκε στην Citizen το 2007). Έ, το 1974 αποφάσισαν ότι έπρεπε να προωθήσουν το led AccuQuartz τονίζοντας την "υπεροχή" του απέναντι στα δικά τους αναλογικά Accutron 218 and Accuquartz 224. Η φράση ποιος "χρειάζεται τους δείκτες" αξίζει να μείνει στην ιστορία. 





Και μη νομίζετε πως το κακό σταματάει εδώ. Το 228 ACCUQUARTZ BIGBLOCK LED 1974 φορούσε την 228 που θεωρητικά κατασκευάστηκε αποκλειστικά για τη Bulova, αλλά  ήταν απλώς μια τροποποιημένη μονάδα Hughes Aircraft LED 29mm μαζικής παραγωγής, που φορέθηκε σε ρολόγια πολλών εταιριών από το 1973 έως το 1977. Πήραν ξένη μονάδα, κοινή σε όλους σε βάρος των δικών τους ξεχωριστών μηχανών.

Για να είμαστε δίκαιοι το ρολόι είχε πολύ καλή, ατσάλινη κατασκευή  (ή ακόμα και 14K χρυσή κάσα) και η χρονομετρία της Hughes 29mm dot led module ήταν 1-2 δευτερόλεπτα το μήνα. Εκτός από την ώρα (+λεπτά και δευτερόλεπτα) έδειχνε και την ημερομηνία. Επίσης να πω ότι ακόμα θυμάμαι την ημέρα που πιτσιρικάς είχα δει, για πρώτη φορά, ένα παρόμοιο LED ρολόι στα χέρια ενός γείτονα που ο πατέρας του έκανε ταξίδια στο εξωτερικό. Δεν θυμάμαι να έχω ζηλέψει τόσο πολύ, άλλη φορά στην ζωή μου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου