Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Gallet MultiChron model 30M

Δεν ήταν ο πρώτος χρονογράφος στην ιστορία, ούτε είχε κάποια inhouse μηχανή. Μια τροποποιημένη Valjoux 13 ligne χρησιμοποίησε η Gallet για να φτιάξει τον MultiChron model 30M και να κερδίσει τον τίτλο της εταιρείας που παρουσίασε τον πρώτο αληθινό χρονογράφο χειρός, όπως τον εννοούμε σήμερα.


Πότε έγινε αυτό; Ή το 1914 ή το 1916 για τις ανάγκες της Βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Για να μπορέσει να αντικαταστήσει τους χρονογράφους που ήταν φτιαγμένοι για να τους κρατούν στο χέρι ο  MultiChron 30M έπρεπε να αποκτήσει μικρότερη κάσα, 35mm, διατήρησε όμως το πορσελάνινο καντράν και το κουμπί στην κορώνα -για την χρονομέτρηση- που συνηθίζονταν στους χρονογράφους τσέπης. Και επειδή λίγη πολυτέλεια δεν βλάπτει το υλικό της κάσας ήταν το ασήμι.

Νομίζω πως έχει ενδιαφέρον το 30Μ στο όνομά του. Δείχνει μέχρι πόσα λεπτά μπορεί να χρονομετρήσει και αυτό δεν άλλαξε μέχρι το 1942, όταν η Gallet παρουσίασε τα MultiChron 45M με τις δικές της μηχανές, που είχαν την ονομασία Excelsior Park chronograph movements. Φυσικά τα νέα MultiChron 45M, χρονομετρούσαν μέχρι τα 45 λεπτά.

Υπήρξαν και άλλες εκδόσεις του ρολογιού όπως αυτό που χρησιμοποίησαν οι Αμερικανοί στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και κατασκευάστηκε από το 1914 ως 1921.

Μηχανή Valjoux 22 GHT ή Minerva 13.20, διάμετρος 38.5mm, κάσα από ασήμι 935.

Μετά τη λήξη του πολέμου η Gallet συνέχισε να παρουσιάζει MultiChron χρονογράφους για αρκετά χρόνια με ατσάλινες κάσες πλέον και ακόμα μικρότερη διάμετρο. Προτείνουμε να δούμε μερικούς, πριν από την επόμενη σπουδαία δημιουργία τους, τον MultiChron με κάσα Clamshell. Αυτή ήταν κάποιο τρόπο η δεύτερη γενιά.


Από το 1929 ως το 1933 - Διάμετρος 30mm - Valjoux 13 ligne


 Από το 1933 ως το 1933 - Διάμετρος 30mm -  Venus 150

Το 1936 ήρθε η επόμενη μεγάλη πρωτιά για τη Gallet και τους χρονογράφους της. Κυκλοφόρησαν οι MultiChron model 30M με κάσα Clamshell, που ξεχωρίζουν από τις 4 βίδες στο πίσω μέρος της κάσας. Οι βίδες πίεζαν τα δυο μέρη της κάσας και το ακρυλικό τζάμι ανάμεσά τους.  Με την κατασκευή Clamshell η Gallet έγινε η πρώτη εταιρεία που παρουσίασε έναν αδιάβροχο (waterproof) χρονογράφο. Η ευρεσιτεχνία (Brevet N° 189190) ανήκει σε άλλη ελβετική εταιρεία -την Schmitz Frères & Cie- αλλά η Gallet  φρόντισε να αποκτήσει τα δικαιώματα.


Reverse view of the Gallet Clamshell showing the 4 screws that compress the 2 part case around the flared acrylic crystal


Αυτή η γενιά MultiChron 30M "Clamshell" κατασκευάζονταν από το 1936 ως το 1951, είχαν ατσάλινη κάσα με διάμετρο 34,2mm και φορούσαν τη Venus 150. Αυτό που άλλαζε ήταν το καντράν, ανάλογα με το ποιος θα τους χρησιμοποιούσε. Επαγγελματίες ή ο Στρατός; Το πυροβολικό που ήθελε ενδείξεις τηλεμετρίας ή κάποιο άλλο σώμα; 

 Gallet Clamshell (1943) with military style black dial and telemeter indications for artillery timing

 Gallet Clamshell (1939) with two-tone champagne and grey dial, mile-per-hour dial for auto racing

 Gallet Clamshell (1940), signed SOLAR for Eaton's Department store in Canada

Σημείωση: Κλείνοντας, αισθάνομαι την ανάγκη να πω ότι τα παραπάνω είναι η ιστορία όπως την παρουσιάζει η Gallet. Αναφέρομαι στις "πρωτιές", την αγαπημένη λέξη των εταιρειών, που κάποιες φορές παίζουν με τις λέξεις "παρουσίασε", "κατασκεύασε" και "παρέδωσε". Η Longines παράδειγμα έφτιαξε χρονογράφο χειρός με δική της μηχανή και τον έδωσε στον Βρετανικό Στρατό νωρίτερα από τη Gallet. Το ρολόι της όμως -όπως φαίνεται από τους βραχίονες- ήταν ένα ρολόι τσέπης που το μετέτρεψαν σε ρολόι χειρός. Σε ποιον πάει η η "πρωτιά";
Και για να κάνουμε λίγο κουτσομπολιό εκείνες τις εποχές οι ιδιοκτήτες-διευθυντές των ελβετικών εταιρειών ήταν φίλοι και συνεργάτες. O Leon Gallet ιδιοκτήτης της Gallet και ο Ernest Francillon, διευθυντής της Longines ήταν καλοί φίλοι και προσπάθησαν να εκβιοβηχανίσουν την κατασκευή ρολογιών στην Ελβετία, παίρνοντας παράδειγμα από την Αμερική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου