Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Longines Chronograph Calibre 13 ZN (o πρώτος flyback χρονογράφος)

Η Calibre 13ZN της Longines είναι ένα ορόσημο για την ωρολογοποιία. Δημιουργήθηκε για πιλότους και είναι ο πρώτος χρονογράφος με λειτουργία flyback. Τι σημαίνει flyback; Σημαίνει πως ενώ λειτουργεί ο χρονογράφος με ένα πάτημα του κουμπιού τον σταματάμε, τον μηδενίζουμε και τον βάζουμε να λειτουργήσει από την αρχή. Αυτή η δυνατότητα φαίνεται ότι ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη, στους πιλότους, κατά τη διάρκεια της πτήσης και η Longines πήρε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (patent) το 1936.



H caliber 13ZN ήταν μεγάλη μηχανή, σχεδόν 30 mm ήταν η διάμετρος της (13 1/4 ligne movement). Μεγάλο για την εποχή του ήταν και το ρολόι, με διάμετρο  37.5mm.

Περίπου μια δεκαετία αργότερα, το 1947, η Longines παρουσίασε την Caliber 30CH. Η νεώτερη μηχανή είχε παρόμοιο σχεδιασμό και θεωρείται από τους πιο όμορφους χρονογράφους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν και ο τελευταίος in-house χρονογράφος της Longines. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1960' η εταιρεία χρησιμοποίησε μηχανές άλλων κατασκευαστών (Valjoux, Venus, και Lemania) όπως έκαναν σχεδόν όλες οι ωρολογοποιίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου