Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Grönefeld One Hertz



Grönefeld in-house Calibre G-02

To One Hertz της Grönefeld είναι ένα μηχανικό ρολόι που μιμείται την κίνηση του δείκτη δευτερολέπτων των quartz ρολογιών. Καλά, δεν είναι έτσι ακριβώς, αφού η κίνηση του δείκτη δευτερολέπτων σε βήματα του ενός δευτερολέπτου είναι παλιά και σεβαστή πολυπλοκότητα που εγκαταλείφθηκε όταν, τις δεκαετίες 1970' και 1980', εμφανίστηκαν και κατέκτησαν ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς τα quartz ρολόγια.

Η πολυπλοκότητα, για την οποία μιλάμε, λέγεται dead seconds – secondes mortes στα Γαλλικά. Αυτό που κάνει ξεχωριστό το One Hertz είναι το γεγονός ότι ο μεγάλος δείκτης δευτερολέπτων παίρνει κίνηση από ξεχωριστό γρανάζι (gear trainπου δεν έχει σχέση με τα γρανάζια των δεικτών ώρας και λεπτών.

Ένα τόσο ξεχωριστό ρολόι χρειάζεται και μια ξεχωριστή μηχανή και εδώ έχουμε την calibre G-02 με τα 285 κομμάτια που σχεδιάστηκε και φτιάχτηκε από την εταιρεία. Έχει 39 jewels και διπλά βαρέλια που προσφέρουν αυτονομία 72 ωρών. Η μηχανή έχει ένδειξη αυτονομίας (τη βλέπουμε στο '11'). Για να την κουρδίσουμε και να ρυθμίσουμε την ώρα πρέπει να σπρώξουμε την κορώνα και όχι να την τραβήξουμε, όπως γίνεται συνήθως. Υπάρχει ένδειξη (W-S/winding-setting) στο '3' που μας πληροφορεί για την ενέργεια που επιλέξαμε.

Το One Hertz έχει χρυσή κάσα (5N red gold case) με διάμετρο 43 mm και πάχος 12.5 mm.





  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου