Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Rolex GMT-ΜASTER 6542 Pussy Galore

Kινηματογραφικοί ήρωες έχουν δώσει κατά καιρούς μεγάλη αίγλη στα ρολόγια τους. To HEUER που φορούσε ο Στηβ Μακουήν ως Michael Delaney για παράδειγμα, στην ταινία Le Mans (1971) ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να έχει πολλούς φίλους αλλά και επανεκδόσεις.

    Υπάρχει όμως και ένα αντρικό ρολόι που κινηματογραφικά ταυτίστηκε με μια ηρωίδα. Το Rolex GMT-ΜASTER 6542 που φορούσε η ηθοποιός Honor Blackman στην ταινία Goldfinger (1964). Ταυτίστηκε τόσο ώστε το nickname του ρολογιού να είναι "Pussy Galore", δηλαδή το όνομα του ρόλου που έπαιζε η εν λόγω ηθοποιός. Μιλάμε για το ρολόι με το υπέροχο γυαλιστερό σοκολατί καντράν.




 


    To Rolex GMT Master Ref. 6542 ήταν στην παραγωγή από το 1956 ως το 1959. Ένα χαρακτηριστικό του ήταν η έλλειψη προστασίας της κορώνας. Ένα δεύτερο ο προαιρετικός "κύκλωπας" με το συγκεκριμένο ρολόι να είναι από τα πρώτα που τον χρησιμοποίησαν.
    Το τρίτο χαρακτηριστικό ήταν το γυαλιστερό, πλαστικό τμήμα της περιστρεφόμενης στεφάνης. Το κοκινόμαυρο δηλαδή. Εδώ υπάρχει μια περίεργη ιστορία. Αρχικά χρησιμοποίησαν πλαστικά, μετά μεταλικά και μετά ξανά πλαστικά. Υποτίθεται πως τα πρώτα πλαστικά δεν είχαν την απαιτούμενη αντοχή, αλλά όπως αποδείχθηκε το πρόβλημα ήταν στο lume. To τρίτιο που χρησιμοποίησαν είχε μολυνθεί από Strontium 90 και ήταν επικίνδυνο. Μέχρι να λυθεί το πρόβλημα αντικατέστησαν τα πλαστικά με μεταλικά και στη συνέχεια όταν ξαναχρησιμοποιήθηκαν τα πλαστικά ο αγοραστής έπαιρνε και ένα πιστοποιητικό-εγγύηση της ασφάλειας από τη ραδιενέργεια.




    (Σημ. Τα παραπάνω τα έχω βρει στο internet και προσπάθησα να τα μεταφράσω-αποδώσω στα ελληνικά. Είναι πιθανό να υπάρχουν λάθη και παραλλείψεις. Οι παρατηρήσεις και οι διορθώσεις που μπορούν να γίνουν είναι επιβεβλημένες και καλοδεχούμενες  ;)   )


Ref. 6542 aka Pussy Galore
Production Period: 1954-1959
Model Name: GMT Master
Caliber: 1036 (1954-1959), 1065 (1957-1959), 1066 (1957-1959)
Pressure proof to 50m/165ft

To 6542 ήταν το πρώτο GMT Master.
Η πρώτη κυκλοφορία έγινε το 1954. Προήλθε από την μετατροπή του απλού Turn-O-Graph (Ref. 6202). Οι τροποποιήσεις που έγιναν ήταν το διαφορετικό bezel και η τροποποιημένη μηχανή.

Η πρώτη έκδοση του Ref. 6542 είχε το πάνω μέρος της περιστρεφόμενης στεφάνης φτιαγμένο από βακελίτη (bakelite bezel insert). Επειδή ομως αυτές οι στεφάνες έσπαζαν εύκολα, αντικαταστάθηκαν με μεταλλικές το 1956. Οι στεφάνες από βακελίτη είχαν lume.
(Bέβαια παραπάνω είδαμε και την άλλη εκδοχή με την ραδιενέργεια που ανάγκασε την rolex να αλλάξει τις πλαστικές στεφάνες με μεταλλικές)

 Το Rolex GMT Master σχεδιαστηκε και κατασκευάστηκε σε συνεργασία με την Pan American World Airways, για να χρησιμοποιηθεί από τους πιλότους της, όταν ταξίδευαν σε πολλαπλές χρονικές ζώνες.
    Καθώς από τα τέλη του 40 αρχές του 50 τα αεροπορικά ταξίδια γινόταν μακρύτερα και συχνοτερα, η  Pan Am ζήτησε από την Rolex, το 1950, να της φτιάξει ένα ρολόι που να απεικονίζει διαφορετικές ώρες ταυτόχρονα.
    Το Rolex GMT σχεδιάστηκε σαν ένα ρολόι για πιλότους. Ο νεοεισαχθείς τέταρτος δείκτης απεικόνιζε την επιπλέον ώρα σε συνεργασία με την 24ωρη αρίθμηση της στεφάνης. Οι πιλότοι χρησιμοποιούσαν την δυνατότητα δεύτερης ώρας για να γνωρίζουν την ώρα Greenwich Mean Time (GMT), γεγονός που έδωσε και το όνομα στο ρολόι (Rolex GMT Master).
    Η Greenwich Mean Time (GMT) έχει αντικατασταθεί από το 1972 -στην αεροπορική βιομηχανία- με την Coordinated Universal Time (UTC). Έτσι σημερα το ρολόι κρατάει την παλιά ονομασία (GMT) με την οποία είναι γνωστό, αλλά οι πιλότοι κάτοχοι το συντονίζουν με την UTC.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου