Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Omega Suveran "bulls-eye"... η Ελβετική Βοήθεια

Οι Ναπολεόντειοι πόλεμοι ήταν μια σειρά πολέμων, που έγιναν από το 1803 ως 1815, ανάμεσα στη Γαλλία του Ναπολέοντα και τους ενωμένους αντιπάλους του. Μετά τη λήξη τους, η Σουηδία, έγινε ένα εντελώς ουδέτερο κράτος, αρνούμενη να λάβει μέρος σε οποιαδήποτε σύγκρουση ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη.
Ακόμα και στην περίοδο των δυο παγκοσμίων πολέμων, οι Σκανδιναβοί προτίμησαν να κάνουν όλες τις απαιτούμενες παραχωρήσεις, ώστε να αποφύγουν τις πολεμικές συγκρούσεις. Στην πράξη, η κυβέρνηση της Σουηδίας, αποφάσισε να προμηθεύσει τη Γερμανία με σιδηρομεταλλεύματα και εξαρτήματα που ήταν απαραίτητα για τη δημιουργία των γερμανικών όπλων (ball bearings for use in tank turrets and machine guns). "Δυστυχώς" σε αυτή τη ζωή τίποτα δεν είναι δωρεάν. Από τη μια οι γερμανικές απαιτήσεις και από την άλλη η απόφαση των συμμάχων να διακόψουν τις εμπορικές συναλλαγές με τη "μικρή χώρα των δειλών" (Winston Churchill : "That small, coward country") έφεραν τη Σουηδία σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση.

Εδώ είναι που "έρχεται" η ελβετική βοήθεια, με τη μορφή ενός ρολογιού του Omega Suveran. Η μια ουδέτερη χώρα, η ελβετία, αποφάσισε να ενισχύσει την άλλη, Σουηδία, να αποκτήσει μια κάποια οικονομική ανεξαρτησία. Η κυβέρνηση της Σουηδίας παρήγγειλε τα Suveran απ' ευθείας στην Ωμέγα και στη συνέχεια τα πουλούσε στους πολίτες της, με σημαντική αύξηση της τιμής.  Όλα τα έσοδα έμπαιναν στα ταμεία του κράτους.

Η πιο διάσημη έκδοση του Suveran  ήταν αυτή με το "bulls-eye" καντράν.






Omega Suveran "bulls-eye"



To ρολόι έχει διαστάσεις 35 x 11 x 42mm. Μηχανή ήταν η περίφημη Omega 15 jewel  cal.30T2 manual wind movement πάνω στην οποία βασίστηκαν οι μετέπειτα 26x calibres.


Omega 15 jewel  cal.30T2 manual wind movement

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου