Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

1958 Rolex Milgauss Straight Hand 6541

Ένταση του μαγνητικού πεδίου (Β) είναι το μέγεθος που εκφράζει το πόσο ισχυρό είναι το μαγνητικό πεδίο σε ένα συγκεκριμένο σημείο του. Η ένταση Β του μαγνητικού πεδίου μετριέται σε μονάδες Gauss.



Ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε η ωρολογοποιία, στις αρχές της δεκαετίας του 1950, ήταν η λειτουργία των ρολογιών, σε περιβάλλοντα όπου τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία μπορούν να "τρελάνουν" την ικανότητα χρονομέτρησης τους.
Τα παραδοσιακά ρολόγια μπορούσαν να λειτουργήσουν, κανονικά, μόνο μέχρι τα 60 ως 70 gauss, ενώ όταν ο ηλεκτρομαγνητισμός ξεπερνούσε τα 1000 gauss, οι μηχανές τους σταματούσαν να λειτουργούν εντελώς.
Υψηλά επίπεδα ηλεκτρομαγνητισμού υπήρχαν στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στα ερευνητικά κέντρα και τις ιατρικές εγκαταστάσεις. Σε εργασίες, δηλαδή, στις οποίες η ακριβής χρονομέτρηση ήταν περισσότερο από απαραίτητη.

Η Rolex αποφάσισε να δεχθεί την πρόκληση και να παρουσιάσει ένα ρολόι με υψηλή αντι-μαγνητική προστασία. Φυσικά μιλάμε για το Milgauss που  πήρε το όνομά του από τις λέξεις Mil (1,000) και Gauss που σημαίνει ότι μπορούσε να λειτουργήσει ακόμα και όταν η ένταση του μαγνητικού πεδίου έφτανε τα 1.000 Gauss.
Το Ref.6541 (άλλοι γράφουν ότι παρουσιάστηκε το 1954 και άλλοι το 1956) ήταν το πρώτο ρολόι στον κόσμο με αυτήν την αντιμαγνητική θωράκιση. Τμήματα της μηχανής του Milgauss είχαν κατασκευαστεί από κράματα τα οποία δε μαγνητίζονται, ενώ ολόκληρη η μηχανή προστατεύονταν από ένα "κλουβί"/ ασπίδα φτιαγμένο από μαλακό σίδηρο. Στην πράξη η πραγματική αντοχή του ρολογιού αποδείχθηκε μέχρι και 5 φορές μεγαλύτερη από την ονομαστική.

Tο αρχικό Milgauss έμοιαζε πολύ με το Rolex Submariner, είχε μεγάλο μέγεθος, περιστρεφόμενη στεφάνη, κορώνα με το σύστημα Twinlock και Oyster bracelet.
Μέχρι τη διακοπή της παραγωγής του, το 1988,  κυκλοφόρησαν μόνο δύο μοντέλα (6541, 1019) σε πολλές παραλλαγές πάντως.

Μηχανή ήταν η Caliber 1080 self-winding movement, με 25 jewels.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου