Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Hublot King Power Paris Saint-Germain


Η συνεργασία των Hublot και Paris Saint-Germain, ανακοινώθηκε το Σεπτέμβριο του 2013. Λίγους μήνες μετά παρουσιάστηκε και το ρολόι-καρπός της συνεργασίας. Η εκδήλωση έγινε στο προπονητικό κέντρο της ομάδας (Ooredoo training center) στις 27 Φεβρουαρίου του 2014.

Το Hublot King Power Paris Saint-Germain έχει, φυσικά, κόκκινες και μπλε λεπτομέρειες, αφού αυτά είναι τα χρώματα της ομάδας.

Ένα πολύ καλό στοιχείο του είναι το γεγονός ότι οι δείκτες του χρονογράφου είναι στο κέντρο. Κακά τα ψέματα, οι αναλογικοί χρονογράφοι με το υποκαντράν των λεπτών είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθούν.  Εδώ μπορούμε εύκολα να διαβάσουμε τον δείκτη των λεπτών, ο οποίος μετράει 45 λεπτά, όσο κρατάει ένα ημίχρονο στους αγώνες ποδοσφαίρου. 

Το καντράν του Hublot King Power Paris Saint-Germain είναι διάφανο και μας επιτρέπει να βλέπουμε τη μηχανή, την Aero Bang movement HUB4245 με τις 42 ώρες power reserve. 

Η κάσα είναι φτιαγμένη από μαύρο κεραμικό (micro-blasted black ceramic) ιδιαίτερα ανθεκτικό στους κραδασμούς. Η διάμετρος της είναι 48mm.

Περιορισμένη έκδοση  200 αριθμημένων ρολογιών με ref. number 716.CI.0123.RX.PSG14.

Kobold Phantom Black Ops chrono ...

... αυτό που φοράει ο Steve McGarrett.

Στη σειρά Hawaii Five-0 (TV Series 2010) ο Αυστραλός ηθοποιός Alex O'Loughlin υποδύεται στον Steve McGarrett. Το ρολόι που φοράει -στην πρώτη σαιζόν της σειράς- είναι το Kobold Phantom Black Ops chrono, με μαύρο NATO ιμάντα:








Kobold Arctic Diver (Steve Austin - Hunt to Kill)

Στην ταινία δράσης Hunt to Kill, ηθοποιός  και πρώην επαγγελματίας παλαιστής "Stone Cold" Steve Austin φοράει Kobold Arctic Diver ρολόι με custom paracord λουράκι.

Το ρολόι, ένα Arctic Diver "SWISS" με ref. num. KD 832121-C κυκλοφόρησε από την Kobold το 2009.

Μεγάλου μεγέθους (46 mm) ατσάλινο, έχει παχύ καμπυλωτό sapphire crystal με antireflective επίστρωση εσωτερικά.

Η υδατο - στεγανότητα είναι 500 μέτρα.

Το ρολόι κανονικά κυκλοφορεί με λουράκι καουτσούκ.

Η νεκροκεφαλή στο καντράν είναι custom προσθήκη για τον Steve Austin.






Andreas Strehler - The Papillon

O Andreas Strehler γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1971. Αφού τελείωσε τις σπουδές του εργάστηκε 4 χρόνια στη Renaud et Papi και στη συνέχεια έγινε ανεξάρτητος Watchmaker, συνεργαζόμενος με σημαντικές εταιρείες ως υπεύθυνος για την κατασκευή μηχανών.

Είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τις μηχανές των Chronoscope Chronoswiss, H. Moser & Cie, Maurice Lacroix "LeChronographe" που είναι η πρώτη μηχανή της εταιρείας και  Opus 7 της Harry Winston (Το ρολόι στη μηχανή και στο πίσω καπάκι έχει και το όνομα της εταιρείας, αλλά και το όνομα του Strehler).

Η δημιουργία που έχει αποκλειστικά το όνομα του είναι το Papillon










Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Autodromo Prototipo Chronograph












H Autodromo είναι μια πολύ νέα εταιρεία -ιδρύθηκε το 2011- η οποία φτιάχνει "πραγματάκια" για τον οδηγό, όπως γάντια και γυαλιά.

Φτιάχνει όμως και ρολόγια, που θυμίζουν τους χρονογράφους των αρχών της δεκαετίας του 1970' και ιδίως αυτούς που είχαν σχέση με τους αγώνες αυτοκινήτων.

Τα Autodromo Prototipo Chronograph, έχουν ατσάλινη κάσα με διαστάσεις 48mm x 42mm x  11.5mm. Για να τονισθεί ακόμα περισσότερο το "παλιομοδίτικο" σχέδιο τους επιλέχθηκαν λουράκια τύπου "Rallye" (τρυπητά) με φάρδος 20mm.

Το τζάμι του ρολογιού είναι sapphire crystal και η υδατο-στεγανότητα είναι 50 μέτρα.

Η μηχανή είναι ιαπωνική, της Seiko, έχει τον κωδικό VK64  και χαρακτηρίζεται σαν Chronograph Hybrid Meca-Quartz . Στην ουσία το Meca-Quartz σημαίνει ότι ενώ δουλεύει με μπαταρία υπάρχουν και μηχανικά τμήματα κυρίως στο κομμάτι του χρονογράφου, ο οποίος μηδενίζει εντελώς μηχανικά. True mechanical reset chronograph το ονομάζει η autodromo στο site της.

Tα ρολόγια κοστίζουν $625.00 και πωλούνται on-line από την autodromo





Graham Silverstone Vintage 44




Το GRAHAM Silverstone Vintage 44  χαρακτηρίζεται από το retro στυλ του, και είναι αυτόματος bi-compax χρονογράφος.

Αν δείτε τη στεφάνη του, υπάρχει η διακόσμηση "Clous de Paris" και σε συνδυασμό με το καφέ, παλαιωμένο λουράκι, μας θυμίζει τους αγώνες αυτοκινήτου στο παρελθόν. Ακόμα και η Super-LumiNova, σε δείκτες και στις ενδείξεις, έχει beige απόχρωση για ακόμα περισσότερη vintage αίσθηση.

Η ατσάλινη κάσα έχει διάμετρο 44 mm, μηχανή είναι η Calibre G1702, με 28'800 A/h (4Hz), Incabloc shock absorber και 59 jewels. Η αυτονομία (power reserve) είναι 40 ώρες.

Το υπο-καντράν του χρονογράφου μας επιτρέπει να (χρονο)μετρήσουμε μέχρι 30 λεπτά.

Τα ρολόγια κοστίζουν CHF 5.900. Οι κωδικοί τους είναι 2SABS.B05A για το μοντέλο με το μαύρο και 2SABS.W01A για το μοντέλο με το ανοιχτόχρωμο καντράν.

Rotary Watches Chelsea FC 'Special Edition'








H Rotary και η Chelsea FC θα είναι συνεργάτες για 4 χρόνια με την πρώτη να είναι ο επίσημος χρονομέτρης της δεύτερης.
Αποτέλεσμα της συνεργασίας είναι η δημιουργία 2 quartz χρονογράφων, που φτιάχνονται στην Ελβετία, έχουν μπλε λεπτομέρειες, στα χρώματα της ομάδας, και ανάγλυφο πίσω καπάκι με το σήμα της ομάδας.

Η ατσάλινη κάσα έχει διαστάσεις 40mm * 10.6mm. Το κρύσταλλο του ρολογιού είναι sapphire Glass.

Τα ρολόγια υπάρχουν on-line στην ιστοσελίδα της Chelsea FC και κοστίζουν από 395 GBP μέχρι 495 GBP.


Svetlana Zakharova for Audemars Piguet

Η τσαρίνα του μπαλέτου, η Svetlana Zakharova, συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες χορεύτριες όλων των εποχών. Σήμερα είναι η πρώτη χορεύτρια των Bolshoi Ballet αλλά και του Teatro alla Scala (η πρώτη μη ιταλίδα που το καταφέρνει).
Η συνεργασία της με την σπουδαία Audemars Piguet (η Svetlana είναι η νέα και πιο λαμπερή πρέσβειρα της εταιρείας) μας έδωσε την ευκαιρία να απολαύσουμε υπέροχες φωτογραφίες, πάνω από τα συνηθισμένα, που ταυτόχρονα έχουν και ωρολογιακό ενδιαφέρον:









Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Cartier Tank Louis Cartier Sapphire Skeleton Watch (ref. W5310012)




Το Cartier Tank Louis Cartier Sapphire Skeleton Watch  έχει κάσα από λευκό χρυσό και διαστάσεις 30mm * 39.20mm * 7.45mm. Δηλαδή είναι ένα αρκετά λεπτό ρολόι. Δυο sapphire κρύσταλλα -ένα μπροστά και ένα σαν πίσω καπάκι- περικλείουν την κουρδιστή μηχανή του, την 9616MC η οποία μοιάζει να αιωρείται ανάμεσά τους. Η μηχανή φτιάχνεται από την cartier, λειτουργεί με  28,800 vph και προσφέρει 3 ημέρες power reserve.



Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

De Bethune Dream Watch 5








Η εταιρεία από τη Γενεύη παρουσίασε ένα ρολόι που θυμίζει διαστημόπλοιο των ταινιών Star Trek. 

Ποια στοιχεία το κάνουν να ξεχωρίζει; Πρώτα-πρώτα η μηχανή.  Η Calibre DB2144  είναι κουρδιστή (mechanical hand) και προσφέρει 5 ημέρες power reserve. Η μεγάλη αυτονομία οφείλεται στα διπλά βαρέλια, self-regulating twin barrel τα ονομάζει η εταιρεία και έχει κατοχυρωμένες πατέντες για το συγκεκριμένο σύστημα.

Στο "3" υπάρχει η ένδειξη της ώρας (jumping-hour aperture). Τα λεπτά εμφανίζονται "αναλογικά" μέσα από έναν περιστρεφόμενο κύκλο και στο κέντρο υπάρχει ένδειξη των φάσεων της Σελήνης. Εντυπωσιακό στοιχείο είναι το γεγονός ότι οι ενδείξεις των φάσεων της Σελήνης θα χρειαστούν ρύθμιση μετά από 1112 χρόνια.

Η μηχανή είναι κατασκευασμένη in-house, ακόμα και το escape wheel που είναι φτιαγμένο από Silicon και για το οποίο η εταιρεία επίσης έχει κατοχυρωμένη πατέντα. Τα jewels είναι 32 και η συχνότητα λειτουργίας είναι 28,800 vph.

Η κάσα είναι φτιαγμένη από τιτάνιο (grade 5 titanium) με γυάλισμα καθρέφτη. Οι διαστάσεις της είναι 49 mm * 39 mm * 11 mm. Στην κορώνα υπάρχει ρουμπίνι ενός καρατιού.

Το τζάμι είναι καμπυλωτό sapphire με διπλή αντι-ανακλαστική επίστρωση.  

Η τιμή του είναι κοντά στα 150,000 ελβετικά φράγκα.












Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Ulysse Nardin Perpetual Manufacture



Το νέο ρολόι της Ulysse Nardin θα το δούμε στη BaselWorld 2014. Αυτό που έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η μηχανή του, η manufacture movement UN-32, που επιτρέπει να ρυθμίσουμε την ημερομηνία και προς τα πίσω.



Η πολυπλοκότητα perpetual calendar επιτρέπει στο ρολόι να έχει σωστά ρυθμισμένη την ημερομηνία υπολογίζοντας ακόμα και τους μήνες που έχουν λιγότερες από 31 ημέρες, αλλά και τα δίσεκτα έτη. Η συγκεκριμένη μηχανή έχει μηχανική μνήμη 1,461 ημερών και εφόσον παραμείνει "κουρδισμένο" δεν θα χρειαστεί ρυθμίσεις μέχρι το 2100.

 


Ένα ακόμα σημείο που αξίζει την προσοχή μας, είναι ο τέταρτος -GMT- δείκτης που μας επιτρέπει να έχουμε την ένδειξη και μιας δεύτερης χρονικής ζώνης.

Το Ulysse Nardin Perpetual Manufacture θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένη έκδοση 250 ρολογιών με χρυσή κάσα και άλλων τόσων με πλατινένια κάσα  250. Η διάμετρος του είναι 43 mm .

Η αυτόματη Caliber UN-32 έχει πιστοποίηση χρονομέτρου από τον COSC και το απόθεμα ενέργειας (power reserve) φθάνει τις 48 ώρες.

Ulysse Nardin Perpetual Manufacture in rose gold REF. 322-10 
Ulysse Nardin Perpetual Manufacture in platinum REF. 329-10

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

1958 Rolex Milgauss Straight Hand 6541

Ένταση του μαγνητικού πεδίου (Β) είναι το μέγεθος που εκφράζει το πόσο ισχυρό είναι το μαγνητικό πεδίο σε ένα συγκεκριμένο σημείο του. Η ένταση Β του μαγνητικού πεδίου μετριέται σε μονάδες Gauss.



Ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε η ωρολογοποιία, στις αρχές της δεκαετίας του 1950, ήταν η λειτουργία των ρολογιών, σε περιβάλλοντα όπου τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία μπορούν να "τρελάνουν" την ικανότητα χρονομέτρησης τους.
Τα παραδοσιακά ρολόγια μπορούσαν να λειτουργήσουν, κανονικά, μόνο μέχρι τα 60 ως 70 gauss, ενώ όταν ο ηλεκτρομαγνητισμός ξεπερνούσε τα 1000 gauss, οι μηχανές τους σταματούσαν να λειτουργούν εντελώς.
Υψηλά επίπεδα ηλεκτρομαγνητισμού υπήρχαν στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στα ερευνητικά κέντρα και τις ιατρικές εγκαταστάσεις. Σε εργασίες, δηλαδή, στις οποίες η ακριβής χρονομέτρηση ήταν περισσότερο από απαραίτητη.

Η Rolex αποφάσισε να δεχθεί την πρόκληση και να παρουσιάσει ένα ρολόι με υψηλή αντι-μαγνητική προστασία. Φυσικά μιλάμε για το Milgauss που  πήρε το όνομά του από τις λέξεις Mil (1,000) και Gauss που σημαίνει ότι μπορούσε να λειτουργήσει ακόμα και όταν η ένταση του μαγνητικού πεδίου έφτανε τα 1.000 Gauss.
Το Ref.6541 (άλλοι γράφουν ότι παρουσιάστηκε το 1954 και άλλοι το 1956) ήταν το πρώτο ρολόι στον κόσμο με αυτήν την αντιμαγνητική θωράκιση. Τμήματα της μηχανής του Milgauss είχαν κατασκευαστεί από κράματα τα οποία δε μαγνητίζονται, ενώ ολόκληρη η μηχανή προστατεύονταν από ένα "κλουβί"/ ασπίδα φτιαγμένο από μαλακό σίδηρο. Στην πράξη η πραγματική αντοχή του ρολογιού αποδείχθηκε μέχρι και 5 φορές μεγαλύτερη από την ονομαστική.

Tο αρχικό Milgauss έμοιαζε πολύ με το Rolex Submariner, είχε μεγάλο μέγεθος, περιστρεφόμενη στεφάνη, κορώνα με το σύστημα Twinlock και Oyster bracelet.
Μέχρι τη διακοπή της παραγωγής του, το 1988,  κυκλοφόρησαν μόνο δύο μοντέλα (6541, 1019) σε πολλές παραλλαγές πάντως.

Μηχανή ήταν η Caliber 1080 self-winding movement, με 25 jewels.

Heuer Silverstone ref. 510.403 Lemania 5100

Αυτό το Silverstone, ξεχωρίζει επειδή φοράει τη Lemania 5100 και όχι την Calibre 12, όπως θα περιμέναμε.







Τα Silverstone παρουσιάστηκαν το 1974 -με την Calibre 12- και έμειναν στους καταλόγους της Heuer μέχρι το 1977. Σε αυτό το διάστημα δεν υπήρξαν μεγάλες αλλαγές, αν και υπάρχουν και ορισμένα ρολόγια που φορούν την Calibre 11.

Ένα νεότερο μοντέλο με το όνομα Silverstone κυκλοφόρησε το 1983 με σημαντικότερη διαφορά την αντικατάσταση της Calibre 12 με την Lemania 5100. Μιλάμε για το Heuer Silverstone (Ref. 510.403) του 1983, το οποίο το ξεχωρίζουμε και από τη διαφορετική κάσα. Το σχέδιο της κάσας χρησιμοποιήθηκε αργότερα στην σχεδίαση του TAG Heuer Monza re-edition.

Η διαφορετική μηχανή ήταν η αιτία που το calibre11.com το αποκαλεί "The Other Silverstone".

Την εποχή που το Piaget Group είχε την ιδιοκτησία της Heuer (η TAG μπήκε στο παιγνίδι το 1984/5) η εταιρεία σταμάτησε χρησιμοποιεί ονόματα διάσημων αγώνων και το ρολόι μπήκε στους καταλόγους του 1985 σαν Heuer 1000. Μάλιστα η λέξη Silverstone "έφυγε" από το καντράν.


Εκτός από τα Heuer 1000 κυκλοφόρησαν εντελώς ίδια ρολόγια και από τις lemania, Sinn (Model 7080) και Gabriel και ήταν εκδόσεις για την "φτωχολογιά". Πρόκειται για ρολόγια που έβγαιναν όλα μαζί -και το original μέσα- και η τιμή τους καθορίζονταν από το όνομα στο καντράν.

Omega Chronostop One-Button




omega caliber 865

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 η Ω παρουσίασε ένα ρολόι που αποτελούσε τον συνδυασμό δυο συσκευών μέτρησης του χρόνου. Το ρολόι ήταν το Chronostop και πρόκειται για ένα stop watch που έλεγε και την ώρα.

Νεανικό και φθηνότερο από τα Speedmaster, δεν ήταν κανονικός χρονογράφος αφού δεν είχε κάποιο υποκαντράν για να μετράει λεπτά (ή και ώρες).




Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η έκδοση Under The Wrist που φτιάχτηκε για να φοριέται στο κάτω μέρος του καρπού, πράγμα χρήσιμο όταν οδηγούμε.

Τα ρολόγια κυκλοφόρησαν με δυο διαφορετικές μηχανές, την caliber 865 και την caliber 920 (ίδια με την πρώτη αλλά είχε και ημερομηνία).

Σαν σχέδιο ήταν πρωτοποριακό -για την εποχή του- και κέρδισε και διάκριση το 1966 στην Montreal World's Fair, στην κατηγορία Sports Chronograph and Watches.

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

John F. Kennedy - Omega ‘Ultra Thin’ wristwatch 18 carat gold

Το 1960, o φίλος και υποστηρικτής του John Kennedy, ο Grant Stockdale χάρισε στον νεαρό γερουσιαστή ένα χρυσό (18Κ) Omega ‘Ultra Thin’, που στην πίσω πλευρά του έγραφε "Πρόεδρος των ΗΠΑ John Kennedy από τον φίλο του Grant".





Παράξενη και προφητική η αφιέρωση, αφού οι εκλογές έγιναν αργότερα (8 Νοεμβρίου 1960) και ο JFK έγινε ο 35ος και νεώτερος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το ρολόι άρεσε πολύ και στην Jackie, η οποία ευχαρίστησε με επιστολή της τον Grant, περιγράφοντάς το σαν το λεπτότερο κομψό ρολόι (thinnest most elegant wristwatch).



Το Omega ‘Ultra Thin’ έγινε αγαπημένο του JFK και είναι αυτό που φορούσε την ημέρα της ορκωμοσίας του όπως φαίνεται καθαρά και στη φωτογραφία του περιοδικού LIFE.



Το ρολόι αφού πέρασε από τη συλλογή του Robert White (του μεγαλύτερου ίσως συλλέκτη με αντικείμενα σχετικά με τον JFK) αγοράστηκε από την Omega -σε δημοπρασία- στην τιμή των 350’000 USD. Σήμερα το "ρολόι του Kennedy" ή μήπως το "ρολόι του Stockdale" όπως το αποκαλούσε ο Πρόεδρος βρίσκεται το μουσείο της Ω.

Seiko Bell-Matic

Τα  Bell-Matic ήταν τα alarm ρολόγια της Seiko και η καλή περίοδος τους άρχισε στα μέσα της δεκαετίας του 1960'.  Η ονομασία τους προφανώς προέρχεται από τις λέξεις κουδούνι (bell) και αυτόματο (auto-matic).
Προσωπικά έχω δει ότι τα ρολόγια της σειράς φορούσαν 2 μηχανές, την cal. 4005 με ένδειξη ημερομηνίας και την cal. 4006 με ενδείξεις ημέρας/ημερομηνίας.


cal. 4006

Η cal. 4005 κυκλοφορούσε μόνο με 27 jewels, ενώ η cal. 4006 κυκλοφορούσε σε τρεις εκδόσεις με 17, 21 ή 27 jewels. Ο αριθμός των jewels ήταν πάντα γραμμένος στο καντράν (πάνω από το "6") αλλά και στον ρότορα.





Λίγο-πολύ όλοι ξέρουμε πως κάθε σειρά της seiko σημαίνει μερικές εκατοντάδες παραλλαγές σε κάσες και καντράν. Προτίμησα, λοιπόν, να παρουσιάσω μόνο το αγαπημένο μου 4006-6002 των αρχών του 1970', ένα από τα πιο παράξενα ρολόγια που έχουν σχεδιαστεί. 
Πρόκειται για ένα UFO bellmatic που του έδωσαν μερικούς κουβάδες αναβολικά. Οι διαστάσεις του είναι 43mm ύψος, 41mm πλάτος-  χωρίς την κορώνα και 14mm πάχος. Το κρύσταλλο έχει διάμετρο μόλις 32 mm, πράγμα για το οποίο ευθύνεται η παράξενη κάσα.
Στα χαρακτηριστικά του ρολογιού είναι η υπερβολικά γυαλισμένη κάσα και το μασίφ μπρασελέ.