Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

WWII Omega CK2129 ‘Weems’ - R.A.F. 6B/159

Ας γυρίσουμε στο 1940. Για την ακρίβεια στις 18 Ιουνίου του 1940, την ημέρα που ο Σερ Ουίνστον Λέοναρντ Σπένσερ-Τσώρτσιλ δήλωνε στη Βουλή των Κοινοτήτων «...Η Μάχη της Γαλλίας, όπως την αποκάλεσε ο Στρατηγός Βεϋγκάν, τελείωσε. Επίκειται η έναρξη της Μάχης της Αγγλίας».


 Και αφού μια μάχη απαιτεί προετοιμασία και κατάλληλο εξοπλισμό το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας φρόντισε να εξασφαλίσει τα κατάλληλα ρολόγια για τους πιλότους της RAF. Τι σημαίνει, όμως, κατάλληλο; Σημαίνει ρολόγια με περιστρεφόμενη στεφάνη που θα επέτρεπαν στους πιλότους να χρονομετρούν συγκεκριμένες φάσεις της αποστολής. Μια απλή και εύχρηστη λύση για τη σωστή πλοήγηση. Η βιδωτή κορώνα στο "4" κλείδωνε την περιστροφή της στεφάνης απαγορεύοντας την από λάθος αλλαγή της ρύθμισης.

Όπως έγινε και με άλλα ρολόγια που χρησιμοποιήθηκαν στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έτσι και εδώ αρκετές εταιρείες έδωσαν τα ρολόγια τους, κρατώντας -πάντα- τις προδιαγραφές που είχε ζητήσει η R.A.F..

6B/159 Weems models

Το πιο ξεχωριστό από τα ρολόγια που χρησιμοποιήθηκαν ήταν το ρολόι που έφτιαξε η Omega. Για αυτό και στην ταινία Dunkirk, o Christopher Nolan βάζει τον Tom Hardy, που υποδύεται ένα πιλότο της RAF να φορά  Omega CK2129 Weems.




















Οι λόγοι που κάνουν το μοντέλο της Omega να είναι ταυτισμένο με τις αερομαχίες στη Μάχη της Αγγλίας είναι δυο. Ο πρώτος είναι ότι ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής. Τα 2000 ρολόγια που παρέδωσε ήταν περισσότερα από όσα έδωσαν όλες οι υπόλοιπες εταιρείες. Ο δεύτερος ήταν η αντοχή που έδειξε η μηχανή Cal. 23.4SC κατά τη διάρκεια αυτών των αερομαχιών. Οι απότομες μανούβρες δεν επηρέαζαν την λειτουργία του και την χρονομετρία του.







15 Jewels - Κουρδιστή - 18,000 vph - 40 ώρες power reserve. Η χρονομετρία της ήταν +-10 δευτερόλεπτα την ημέρα.

Η κάσα του ρολογιού ήταν ατσάλινη, με διάμετρο 33mm (36mm μαζί με την κορώνα). Το καντράν είχε υπόλευκο (cream) χρώμα και οι δείκτες ήταν μπλε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου