Κυριακή 5 Απριλίου 2020

TUDOR ADVISOR 7926

Υπήρξε μια εποχή που το ξυπνητήρι ήταν μια από τις πιο χρήσιμες λειτουργίες ενός ωρολογιού. Τα δυο πιο διάσημα ρολόγια -με λειτουργία alarm- ήταν το Cricket Vulcain και το Jaeger-LeCoultre Memovox που κυκλοφόρησαν το 1947 και το 1950 με in-house μηχανές.

Ωστόσο και άλλες εταιρίες ήθελαν να φτιάξουν το δικό τους alarm ρολόι και στράφηκαν στην Adolph Schild S.A. και την κουρδιστή Caliber 1475.






Σε μια μηχανή alarm υπάρχουν δύο mainsprings, ένα για την κανονική χρονομέτρηση και ένα άλλο που ενεργοποιεί τον ξυπνητήρι. Όταν οι δείκτες της ώρας και του λεπτού συναντηθούν με τον δείκτη του ξυπνητηριού, το δεύτερο mainspring απελευθερώνει και ενεργοποιεί ένα μικρό σφυρί. Αυτό το σφυρί χτυπά έναν πείρο που υπάρχει στο πίσω καπάκι για να δημιουργήσει τον ήχο του ξυπνητηριού


Υπολογίζεται ότι κοντα στα 450 διαφορετικά ρολόγια χρησιμοποίησαν την 1475, μεταξύ των οποίων ήταν το Girard-Perregaux Alarm Watch Reference 7742, το MARVIN WAIKUP ALARM, το Ed Heuer Alarm Ref.1306 AS.1475 και φυσικά το TUDOR ADVISOR 7926 που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1957 και έμεινε στην παραγωγή μέχρι το 1968.




 Δηλαδή μετά από τόσους "δύτες", "χρονογράφους", "εργαλεία" η "κορώνα" δεν μπήκε ποτέ στο καντράν ενός alarm watch. Αντίθετα το "τριαντάφυλλο" τα κατάφερε από το 1957. Ίσως να χρειάστηκε μια μικρή βοήθεια, λίγο τη μηχανή της Adolph Schild S.A., λίγο τη κάσα Oyster της Rolex, αλλά τι σημασία έχει; Και μια και λέμε για κάσες. Η κάσα δυστυχώς δεν ήταν φτιαγμένη για να ενισχύεται ο ήχος. Αυτό διορθώθηκε πολύ αργότερα, το 1969 όταν η Tudor κυκλοφόρησε το Ref. 10050, που αντί της κάσας Oyster, χρησιμοποησε μια πιο «παραδοσιακή» λύση, για τέτοια ρολόγια, όπου ένα δεύτερο εξωτερικό πίσω καπάκι αυξάνει την ένταση του ήχου. Κάτι ασυνήθιστο, για ρολόι με κάσα Oyster, καμιά από τις δύο κορώνες δεν έχει χαραγμένο λογότυπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου