Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

The Dirty Dozen - W.W.W. — (Wrist, Watch, Waterproof)

Γιατί dozen; Επειδή 12 ελβετικές εταιρείες ανέλαβαν να φτιάξουν ρολόι με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές που απαίτησε το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας (MoD). Λέγεται ότι αρχικά υπήρχε και μια ακόμα, η Enicar, η οποία όμως ποτέ δεν παρέδωσε επίσημα κάποιο ρολόι. Μήπως να την αποκαλούμε The 13th Warrior (Ο 13ος πολεμιστής) αφού το γυρίσαμε σε τίτλους ταινιών; Οι λόγοι της απομάκρυνσης της δεν είναι επίσημα γνωστοί αν και στο ίντερνετ λέγεται ότι τιμωρήθηκε επειδή συνεργάστηκε με τους Γερμανούς.


Ας γυρίσουμε λοιπόν στη δεκαετία του '40. Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας (MoD) χρειάστηκε ρολόγια για τις στρατιωτικές μονάδες του. Θεωρώντας πως τα ρολόγια του εμπορίου δεν ικανοποιούσαν τις απαιτήσεις ενός στρατιώτη αποφάσισε να ζητήσει την κατασκευή ρολογιών με συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Οι προδιαγραφές απαιτούσαν από τα ρολόγια να είναι αδιάβροχα, να φωσφορίζουν τη νύχτα, να είναι ρυθμισμένα σε επίπεδο χρονομέτρου και να έχουν ατσάλινη κάσα με διάμετρο από 35 ως 38mm, χωρίς την κορώνα. Το καντράν έπρεπε να είναι μαύρο, με αραβικούς αριθμούς και να έχει μικρά δευτερόλεπτα για να μεγιστοποιηθεί η αναγνωσιμότητα. Οι μηχανές έπρεπε να έχουν 15 jewels.

Απαιτώντας συγκεκριμένα  χαρακτηριστικά δημιουργήθηκαν τα πρώτα ρολόγια χειρός σχεδιασμένα ειδικά για τον βρετανικό στρατό. Οι προδιαγραφές αυτές ονομάστηκαν -συνοπτικά- W.W.W. — (Wrist, Watch, Waterproof).

Εκτός από τις προδιαγραφές το Υπουργείο προχώρησε σε ακόμα μια καινοτομία. Αντί να κάνει συγκεκριμένες παραγγελίες σε συγκεκριμένους κατασκευαστές προτίμησε να καλέσει όποια ελβετική εταιρεία επιθυμούσε να πάρει μέρος στην κατασκευή των ρολογιών, ανάλογα με τις δυνατότητές της. Οι εταιρείες που ανταποκρίθηκαν ήταν οι εξής 12 : Buren, Cyma, Eterna, Grana, Jaeger Le-Coultre, Lemania, Longines, IWC, Omega, Record, Timor και Vertex. Δυστυχώς μόνο η IWC, JLC, και Omega  έχουν κρατήσει επίσημα αρχεία και ξέρουμε ότι παρέδωσαν 6.000, 10.000,  και  25.000 ρολόγια, αντίστοιχα.

Ο συνολικός αριθμός των ρολογιών που παραδόθηκαν ήταν 145.000. Η παράδοση έγινε το 1945 και τη δεκαετία του 1970 τα περισσότερα καταστράφηκαν -από τις Βρετανικές αρχές-  λόγω της χρησιμοποίησης του ραδιενεργού υλικού Radium-226, για φωταύγεια τη νύχτα.








Και επειδή είναι ομορφούλια τα άτιμα, μια από τις 12 εταιρείες η TIMOR, ξαναρχίζει την παραγωγή ρολογιών και θα κάνει επανέκδοση του W.W.W.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου