Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Hamilton Electric 500 - Το πρώτο ρολόι χειρός, με μπαταρία, στον κόσμο

Ας γυρίσουμε μερικές δεκαετίες πίσω. Στα χρόνια μετά την λήξη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πόλεμου, τότε που Αμερικάνικες εταιρείες ρολογιών  ήταν εξαιρετικά ανταγωνιστικές και κατασκευαστές όπως οι Elgin, Bulova και Hamilton ήταν σε έναν αγώνα για να αναπτύξουν τα πιο τεχνικά εξελιγμένα ρολόγια που θα προσελκύσουν τους καταναλωτές. Ανάμεσα στους στόχους τους ήταν να αναπτύξουν ένα ρολόι που να τροφοδοτείται από μπαταρία.

Ας αφήσουμε όμως τους ηττημένους -κανείς δεν τους θέλει στην παρέα- και ας ασχοληθούμε με το μεγάλο νικητή. Τη Hamilton Watch Co of Lancaster Pennsylvania, η οποία το 1946 ξεκίνησε τις δικές της προσπάθειες προκειμένου να γίνει η πρώτη εταιρεία που θα παρουσιάσει ένα ρολόι με μπαταρία (the first battery-powered watch).
Οι έρευνές της κράτησαν 10, περίπου, χρόνια αλλά τελικά στις 3 Ιανουαρίου του 1957, η Hamilton παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου το "Πρώτο Ηλεκτρικό Ρολόι στον Κόσμο"  (World's First Electric Watch) το Hamilton 500.

  HAMILTON 500

Κάτι σημαντικό -για εκείνη την εποχή- ήταν η επιθυμία πολλών "κουρασμένων" (από το καθημερινό κούρδισμα) καταναλωτών να αποκτήσουν ένα ρολόι που δε θα χρειάζονταν ποτέ να κουρδιστεί.
Υπολογίστε και το γεγονός ότι ένα ρολόι με μπαταρία ήταν δείγμα προόδου και τεχνολογικής εξέλιξης και θα δείτε γιατί η Hamilton πίστεψε ότι έκανε την κίνηση - ματ.

Βέβαια το Hamilton Electric Watch κράτησε πολλά στοιχεία από τα παραδοσιακά μηχανικά ρολόγια, όπως τον balance-wheel μηχανισμό, και ουσιαστικά το μόνο καινούριο που είχε να επιδείξει ήταν η τροφοδοσία της μηχανής από την μπαταρία.

Το Electric 500 χρησιμοποίησε μια μπαταρία που αναπτύχθηκε -από κοινού- από την Hamilton και τη National Carbon Company (που αργότερα άλλαξε σε Union Carbide, μπαταρίες UCAR), και η οποία συμφώνησε να συνεργαστεί αφού πάνω από 40 άλλοι κατασκευαστές μπαταριών τους απέρριψαν. Η μπαταρία σχεδιάστηκε για να είναι στεγανή και να παρέχει πολύ σταθερή τάση. Η Hamilton έπαιξε με την ιδέα να φτιάξει η ίδια την μπαταρία για να μειώσει το κόστος, καθώς και για να απαλλαγεί από την εξάρτηση από έναν μόνο προμηθευτή, αλλά αποδείχθηκε πως η κατασκευή της μπαταρίας σε κλίμακα που να την έκανε προσιτή δεν ήταν στις δυνατότητές και εγκατέλειψαν την ιδέα.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα ρολόι που δεν πρόσφερε καμία βελτίωση στην ακρίβεια ενώ η αξιοπιστία ήταν για τα μπάζα. Για παράδειγμα μόλις ζεσταίνονταν τα ηλεκρικά στοιχεία το ρολόι σταματούσε και μέχρι το 1961 -που η εταιρεία παρουσίασε μια αναβαθμισμένη έκδοση της μηχανής- το τμήμα service δεν προλάβαινε να επιδιορθώνει τις βλάβες.


1957 Hamilton Electric Victor

Το "ρολόι του μέλλοντος" σε ελάχιστο χρόνο έγινε παρωχημένη αντίκα αφού σύντομα παρουσιάστηκαν νέες, πιο σύγχρονες προτάσεις.

1961 Hamilton Electric Vega 

Τις περισσότερες φορές τα HAMILTON ELECTRIC είχαν "μοντέρνες", ασύμμετρες κάσες επειδή η εταιρεία ήθελε να θυμίζουν ότι στο εσωτερικό τους υπήρχε μια μοντέρνα μηχανή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου