Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Omega RAF 2777-1 Military 6B/542 ‘Thin Arrow’

Η Omega και το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) έχουν συνεργαστεί για πολλές δεκαετίες και δημιούργησαν μερικά από τα πιο όμορφα στρατιωτικά ρολόγια, όπως το Omega ‘Dirty Dozen’ W.W.W..

Βέβαια η συνεργασία μεταξύ της ελβετικής εταιρίας και της βρετανικής κυβέρνησης δε σταμάτησε με το τέλος του Β 'Παγκόσμιου Πολέμου και το 1953 παρουσιάστηκε   ο διάδοχος του «Dirty Dozen», ειδικά για τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία (RAF). Το ρολόι ονομάστηκε Omega RAF 2777-1 Military 6B/542 ‘Thin Arrow’, έμεινε στην παραγωγή για ένα μόλις χρόνο, φτιάχτηκαν μόλις 5900 τεμάχια και δόθηκε σε πιλότους και αξιωματικούς. Με τόσο μικρή  παραγωγή ίσως η ιστορία του να περνούσε στα ψιλά αν δεν είχε δυο χαρακτηριστικά. Ήταν πιστοποιημένο χρονόμετρο, το 1953, παρακαλώ και είχε αντιμαγνητική θωράκιση. Μία εσωτερική κάσα από μαλακό σίδερο προστάτευε τη μηχανή από το μαγνητισμό που δημιουργούσαν  τα όργανα του αεροσκάφους καταστρέφοντας τη λειτουργία του κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων. Δηλαδή το θεωρητικά πρώτο ρολόι με αντιμαγνητική προστασία, το Rolex Oyster Perpetual Milgauss, ref. 6451 παρουσιάστηκε τρία χρόνια αργότερα, το 1956. Ακόμα και το Rolex Ref. 6543, που επίσης ήταν αντιμαγνητικό και φτιάχτηκε το 1954, σε μόλις  88 ως 200  αντίτυπα ήταν μεταγενέστερο του ‘Thin Arrow’ .



Το 2777-1 έχει μεγαλύτερη κάσα, 37mm, από τα προηγούμενα στρατιωτικά ρολόγια της Omega (της δεκαετίας του 1940),  και αρχικά είχε επίστρωση ραδιενεργού  Radium στο καντράν του. Αργότερα τα ρολόγια ανακλήθηκαν, το Radium αντικαταστάθηκε με Tritium (και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προστέθηκε το γράμμα «T» μέσα σε κύκλο κάτω από το Omega) και κατά την νέα επίστρωση το λεπτό βέλος έγινε παχουλό και το παρατσούκλι άλλαξε σε «Fat Arrow».




Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

The Dirty Dozen - W.W.W. — (Wrist, Watch, Waterproof)

Γιατί dozen; Επειδή 12 ελβετικές εταιρείες ανέλαβαν να φτιάξουν ρολόι με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές που απαίτησε το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας (MoD). Λέγεται ότι αρχικά υπήρχε και μια ακόμα, η Enicar, η οποία όμως ποτέ δεν παρέδωσε επίσημα κάποιο ρολόι. Μήπως να την αποκαλούμε The 13th Warrior (Ο 13ος πολεμιστής) αφού το γυρίσαμε σε τίτλους ταινιών; Οι λόγοι της απομάκρυνσης της δεν είναι επίσημα γνωστοί αν και στο ίντερνετ λέγεται ότι τιμωρήθηκε επειδή συνεργάστηκε με τους Γερμανούς.


Ας γυρίσουμε λοιπόν στη δεκαετία του '40. Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας (MoD) χρειάστηκε ρολόγια για τις στρατιωτικές μονάδες του. Θεωρώντας πως τα ρολόγια του εμπορίου δεν ικανοποιούσαν τις απαιτήσεις ενός στρατιώτη αποφάσισε να ζητήσει την κατασκευή ρολογιών με συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Οι προδιαγραφές απαιτούσαν από τα ρολόγια να είναι αδιάβροχα, να φωσφορίζουν τη νύχτα, να είναι ρυθμισμένα σε επίπεδο χρονομέτρου και να έχουν ατσάλινη κάσα με διάμετρο από 35 ως 38mm, χωρίς την κορώνα. Το καντράν έπρεπε να είναι μαύρο, με αραβικούς αριθμούς και να έχει μικρά δευτερόλεπτα για να μεγιστοποιηθεί η αναγνωσιμότητα. Οι μηχανές έπρεπε να έχουν 15 jewels.

Απαιτώντας συγκεκριμένα  χαρακτηριστικά δημιουργήθηκαν τα πρώτα ρολόγια χειρός σχεδιασμένα ειδικά για τον βρετανικό στρατό. Οι προδιαγραφές αυτές ονομάστηκαν -συνοπτικά- W.W.W. — (Wrist, Watch, Waterproof).

Εκτός από τις προδιαγραφές το Υπουργείο προχώρησε σε ακόμα μια καινοτομία. Αντί να κάνει συγκεκριμένες παραγγελίες σε συγκεκριμένους κατασκευαστές προτίμησε να καλέσει όποια ελβετική εταιρεία επιθυμούσε να πάρει μέρος στην κατασκευή των ρολογιών, ανάλογα με τις δυνατότητές της. Οι εταιρείες που ανταποκρίθηκαν ήταν οι εξής 12 : Buren, Cyma, Eterna, Grana, Jaeger Le-Coultre, Lemania, Longines, IWC, Omega, Record, Timor και Vertex. Δυστυχώς μόνο η IWC, JLC, και Omega  έχουν κρατήσει επίσημα αρχεία και ξέρουμε ότι παρέδωσαν 6.000, 10.000,  και  25.000 ρολόγια, αντίστοιχα.

Ο συνολικός αριθμός των ρολογιών που παραδόθηκαν ήταν 145.000. Η παράδοση έγινε το 1945 και τη δεκαετία του 1970 τα περισσότερα καταστράφηκαν -από τις Βρετανικές αρχές-  λόγω της χρησιμοποίησης του ραδιενεργού υλικού Radium-226, για φωταύγεια τη νύχτα.








Και επειδή είναι ομορφούλια τα άτιμα, μια από τις 12 εταιρείες η TIMOR, ξαναρχίζει την παραγωγή ρολογιών και θα κάνει επανέκδοση του W.W.W.


Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

WWII Omega CK2129 ‘Weems’ - R.A.F. 6B/159

Ας γυρίσουμε στο 1940. Για την ακρίβεια στις 18 Ιουνίου του 1940, την ημέρα που ο Σερ Ουίνστον Λέοναρντ Σπένσερ-Τσώρτσιλ δήλωνε στη Βουλή των Κοινοτήτων «...Η Μάχη της Γαλλίας, όπως την αποκάλεσε ο Στρατηγός Βεϋγκάν, τελείωσε. Επίκειται η έναρξη της Μάχης της Αγγλίας».


 Και αφού μια μάχη απαιτεί προετοιμασία και κατάλληλο εξοπλισμό το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας φρόντισε να εξασφαλίσει τα κατάλληλα ρολόγια για τους πιλότους της RAF. Τι σημαίνει, όμως, κατάλληλο; Σημαίνει ρολόγια με περιστρεφόμενη στεφάνη που θα επέτρεπαν στους πιλότους να χρονομετρούν συγκεκριμένες φάσεις της αποστολής. Μια απλή και εύχρηστη λύση για τη σωστή πλοήγηση. Η βιδωτή κορώνα στο "4" κλείδωνε την περιστροφή της στεφάνης απαγορεύοντας την από λάθος αλλαγή της ρύθμισης.

Όπως έγινε και με άλλα ρολόγια που χρησιμοποιήθηκαν στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έτσι και εδώ αρκετές εταιρείες έδωσαν τα ρολόγια τους, κρατώντας -πάντα- τις προδιαγραφές που είχε ζητήσει η R.A.F..

6B/159 Weems models

Το πιο ξεχωριστό από τα ρολόγια που χρησιμοποιήθηκαν ήταν το ρολόι που έφτιαξε η Omega. Για αυτό και στην ταινία Dunkirk, o Christopher Nolan βάζει τον Tom Hardy, που υποδύεται ένα πιλότο της RAF να φορά  Omega CK2129 Weems.




















Οι λόγοι που κάνουν το μοντέλο της Omega να είναι ταυτισμένο με τις αερομαχίες στη Μάχη της Αγγλίας είναι δυο. Ο πρώτος είναι ότι ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής. Τα 2000 ρολόγια που παρέδωσε ήταν περισσότερα από όσα έδωσαν όλες οι υπόλοιπες εταιρείες. Ο δεύτερος ήταν η αντοχή που έδειξε η μηχανή Cal. 23.4SC κατά τη διάρκεια αυτών των αερομαχιών. Οι απότομες μανούβρες δεν επηρέαζαν την λειτουργία του και την χρονομετρία του.







15 Jewels - Κουρδιστή - 18,000 vph - 40 ώρες power reserve. Η χρονομετρία της ήταν +-10 δευτερόλεπτα την ημέρα.

Η κάσα του ρολογιού ήταν ατσάλινη, με διάμετρο 33mm (36mm μαζί με την κορώνα). Το καντράν είχε υπόλευκο (cream) χρώμα και οι δείκτες ήταν μπλε.


Σάββατο 18 Απριλίου 2020

Montblanc 1858 Split Second Chronograph Limited Edition 100


 


Το 2019 η Montblanc παρουσίασε το 1858 Split Second Chronograph, που φτιάχτηκε αποκλειστικά για τη δημοπρασία “Only Watch” . Φέτος παρουσιάζει μια έκδοση 100 ρολογιών που έχουν την ίδια κάσα από τιτάνιο, το ίδιο μπλε καντράν από σμάλτο και την ίδια μηχανή της Minerva, την MB M16.31, η οποία προέρχεται από ρολόγια τσέπης, της δεκαετίας του 1930, με την προσθήκη της πολυπλοκότητας Split Second.

Οι διαστάσεις της κάσας είναι  44 mm x 14.55 mm.

Η κουρδιστή μηχανή λειτουργεί με 18,000 beats per hour (2.5  Hz) και έχει αυτονομία 50 ωρών.
Η υδατοστεγανότητα είναι μέχρι 100 μέτρα.

Η τιμούλα είναι  €39,500.

Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Seiko Baby Panda Chronograph Vintage 6138-8000

Ας γυρίσουμε στο 1971. Βρίσκεσαι σε ένα κατάστημα της Seiko. Έχεις μαζέψει όλες τις οικονομίες σου, αλλά δυστυχώς σου λείπουν ακόμα μερικά yen για να αγοράσεις εκείνο το King Seiko που τόσο λαχταράς. Θλιμμένος σέρνεις τα βήματα σου προς την έξοδο. Δεν αντέχεις άλλη αναμονή και λες "δεν πετάγομαι, απέναντι, στον αντιπρόσωπο της Rolex να δω εκείνο το ατσάλινο DateJust, που είναι στις δυνατότητές μου"; Κάνεις όμως ένα μοιραίο λάθος. Αποφασίζεις να δεις για τελευταία φορά το ρολόι των ονείρων σου. Μόνο που αυτήν τη φορά κάτι άλλο σου τραβάει την προσοχή. Ένας χρονογράφος που μοιάζει πάρα πολύ στο ρολόι του προϊσταμένου σου, αλλά είναι ελάχιστα μικρότερος, στα 40mm. "Καλό αυτό σκέφτεσαι, δεν θα πει ότι τον ανταγωνίζομαι".  Και αν το δικό του ρολόι αποκαλείται 6138-8020 PANDA, το δικό μου θα το λέω 6138 8000 Baby Panda, για να μην τον θίξω. Τα yen, που μάζεψες, μόλις που φτάνουν για να το αποκτήσεις. Είναι λίγο πιο ακριβό από το rolex, αλλά δε σε νοιάζει. Ελπίζεις ότι κάποια μέρα η αξία του θα φτάσει πολύ ψηλά. Ακόμα και αν το φοράς καθημερινά ξέρεις ότι τα Seiko είναι σαν τις χελώνες. Δεν πεθαίνουν ποτέ.



Ο πωλητής προσπαθεί να σου εξηγήσει ότι το ρολόι που κοιτάζεις φοράει μια ειδική έκδοση της  Cal. 6138B που έχει 23 Jewels και φτιάχτηκε αποκλειστικά για αυτό το ρολόι. Δεν θα μπει σε άλλο και δεν θα μείνει πάνω από ένα χρόνο στην παραγωγή. Στο μέλλον θα γίνει ο σπανιότερος και ο πιο περιζήτητος χρονογράφος της Seiko, εκτός φυσικά από τον Cal. 5718.

Εσύ, βέβαια, αυτή τη στιγμή αυτό που σκέφτεσαι είναι αν θα διαλέξεις το ανθρακί ιριδίζον καντράν, είτε το λευκό στο χρώμα το μαργαριταριού. Δεν τον ακούς καν να σου λέει ότι το τζάμι του είναι ορυκτό κρύσταλλο και ότι ο αριθμός των Jewels είναι γραμμένος κάτω από την ένδειξη ημέρας/ημερομηνίας. Για να μην το μπερδεύεις με το Panda προϊσταμένου σου, όταν τα βγάλετε στα δημόσια λουτρά.






Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Hamilton Electric 500 - Το πρώτο ρολόι χειρός, με μπαταρία, στον κόσμο

Ας γυρίσουμε μερικές δεκαετίες πίσω. Στα χρόνια μετά την λήξη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πόλεμου, τότε που Αμερικάνικες εταιρείες ρολογιών  ήταν εξαιρετικά ανταγωνιστικές και κατασκευαστές όπως οι Elgin, Bulova και Hamilton ήταν σε έναν αγώνα για να αναπτύξουν τα πιο τεχνικά εξελιγμένα ρολόγια που θα προσελκύσουν τους καταναλωτές. Ανάμεσα στους στόχους τους ήταν να αναπτύξουν ένα ρολόι που να τροφοδοτείται από μπαταρία.

Ας αφήσουμε όμως τους ηττημένους -κανείς δεν τους θέλει στην παρέα- και ας ασχοληθούμε με το μεγάλο νικητή. Τη Hamilton Watch Co of Lancaster Pennsylvania, η οποία το 1946 ξεκίνησε τις δικές της προσπάθειες προκειμένου να γίνει η πρώτη εταιρεία που θα παρουσιάσει ένα ρολόι με μπαταρία (the first battery-powered watch).
Οι έρευνές της κράτησαν 10, περίπου, χρόνια αλλά τελικά στις 3 Ιανουαρίου του 1957, η Hamilton παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου το "Πρώτο Ηλεκτρικό Ρολόι στον Κόσμο"  (World's First Electric Watch) το Hamilton 500.

  HAMILTON 500

Κάτι σημαντικό -για εκείνη την εποχή- ήταν η επιθυμία πολλών "κουρασμένων" (από το καθημερινό κούρδισμα) καταναλωτών να αποκτήσουν ένα ρολόι που δε θα χρειάζονταν ποτέ να κουρδιστεί.
Υπολογίστε και το γεγονός ότι ένα ρολόι με μπαταρία ήταν δείγμα προόδου και τεχνολογικής εξέλιξης και θα δείτε γιατί η Hamilton πίστεψε ότι έκανε την κίνηση - ματ.

Βέβαια το Hamilton Electric Watch κράτησε πολλά στοιχεία από τα παραδοσιακά μηχανικά ρολόγια, όπως τον balance-wheel μηχανισμό, και ουσιαστικά το μόνο καινούριο που είχε να επιδείξει ήταν η τροφοδοσία της μηχανής από την μπαταρία.

Το Electric 500 χρησιμοποίησε μια μπαταρία που αναπτύχθηκε -από κοινού- από την Hamilton και τη National Carbon Company (που αργότερα άλλαξε σε Union Carbide, μπαταρίες UCAR), και η οποία συμφώνησε να συνεργαστεί αφού πάνω από 40 άλλοι κατασκευαστές μπαταριών τους απέρριψαν. Η μπαταρία σχεδιάστηκε για να είναι στεγανή και να παρέχει πολύ σταθερή τάση. Η Hamilton έπαιξε με την ιδέα να φτιάξει η ίδια την μπαταρία για να μειώσει το κόστος, καθώς και για να απαλλαγεί από την εξάρτηση από έναν μόνο προμηθευτή, αλλά αποδείχθηκε πως η κατασκευή της μπαταρίας σε κλίμακα που να την έκανε προσιτή δεν ήταν στις δυνατότητές και εγκατέλειψαν την ιδέα.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα ρολόι που δεν πρόσφερε καμία βελτίωση στην ακρίβεια ενώ η αξιοπιστία ήταν για τα μπάζα. Για παράδειγμα μόλις ζεσταίνονταν τα ηλεκρικά στοιχεία το ρολόι σταματούσε και μέχρι το 1961 -που η εταιρεία παρουσίασε μια αναβαθμισμένη έκδοση της μηχανής- το τμήμα service δεν προλάβαινε να επιδιορθώνει τις βλάβες.


1957 Hamilton Electric Victor

Το "ρολόι του μέλλοντος" σε ελάχιστο χρόνο έγινε παρωχημένη αντίκα αφού σύντομα παρουσιάστηκαν νέες, πιο σύγχρονες προτάσεις.

1961 Hamilton Electric Vega 

Τις περισσότερες φορές τα HAMILTON ELECTRIC είχαν "μοντέρνες", ασύμμετρες κάσες επειδή η εταιρεία ήθελε να θυμίζουν ότι στο εσωτερικό τους υπήρχε μια μοντέρνα μηχανή.

Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

Omega Chronostop

Ας πάμε λίγο πίσω. Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1960. Τότε που δεν υπήρχαν κινητά με χίλιες διαφορετικές λειτουργίες, ούτε casio με ξυπνητήρια, χρονόμετρα και αντίστροφες μετρήσεις. Τότε που τα ωρολόγια ήταν ωρολόγια και τα χρονόμετρα ήταν χρονόμετρα. Καλά δεν εννοώ ότι δεν υπήρχαν χρονογράφοι, αλλά σε κάθε περίπτωση η Ω είχε την ωραία ιδέα να συνδυάσει ένα χρονόμετρο χειρός και ένα ρολόι και να παρουσιάσει το πανέμορφο Omega Chronostop.






Το Omega Chronostop κυκλοφόρησε, για πρώτη φορά το 1966,  και θεωρήθηκε σαν ένα από τα κορυφαία  “sports” ρολόγια της εποχής του. Φορούσε την εξαιρετική 865 caliber που λειτουργούσε με 21.600vph.


 Η 865 είχε χειροκίνητο κούρδισμα, 17 jewels και σε σχέση με τις μηχανές που έμπαιναν στα Speedmaster, απλά έλειπαν οι ενδείξεις λεπτών και ωρών του χρονογράφου (για αυτό και κόστιζε τα μισά χρήματα).  Είχε την ίδια υψηλή ακρίβεια, ήταν ανθεκτική στους κραδασμούς και πρόσφερε εσωτερική αντι-μαγνητική προστασία. Εξάλλου και οι δυο μηχανές - 865 του Chronostop και 861 των Speedmaster) ήταν βασισμένες στην Omega 860 (Lemania 1872).

Σε αυτό τα ρολόγια το χρονόμετρο μετρούσε μέχρι 60 δευτερόλεπτα και για κάτι περισσότερο έπρεπε -ο κάτοχος-  να μετρήσει τα λεπτά μόνος του. Όσο και να μοιάζει περίεργο η ακριβής μέτρηση, ως τα 60 δευτερόλεπτα, ήταν χρήσιμη σε αθλητές, οδηγούς και νοσηλευτές. Το χρονόμετρο λειτουργούσε με ένα και μόνο κουμπί (single pusher). Πατώντας το κουμπί  μία φορά για να ξεκινήσει, δεύτερη φορά για να σταματήσει και αφήνοντας το για να μηδενίσει.

Εκτός από τον "κομμένο" χρονογράφο, υπήρχε ακόμα μια έλλειψη. Το ρολόι δεν είχε δείκτη για τα δευτερόλεπτα

Το 1968 παρουσιάστηκε και έκδοση με την μηχανή 920 που πρόσφερε και ένδειξη ημερομηνίας. Συνολικά κατασκευάστηκαν 185,000 Chronostops  (124,000 με την 865 και 61,000 με την  920) .



Ανάμεσα στα Chronostop ξεχωρίζουν τα ρολόγια που χαρακτηρίζονται σαν underside. Θεωρητικά φοριούνται από τη μέσα πλευρά του καρπού, το "12" βρίσκεται εκεί που κανονικά είναι το "3" και είναι ιδιαίτερα βολικά όταν οδηγούμε. Ίσως τα πετύχετε και σαν Chronostop Driver’s watch.

Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

ROLEX EXPLORER REF. 1016 TROPICAL DIAL

Έχει αστοχίες και μάλιστα κατασκευαστικές η Rolex;
Ναι έχει.

Και πως διορθώνει το πρόβλημα;
Γιατί να το διορθώσει; Μια τέτοια αστοχία στη διαδικασία κατασκευής, των Explorer ref. 1016 με γυαλιστερό καντράν, είχε ως αποτέλεσμα να αλλάζει το χρώμα του καντράν σε μια καφετί απόχρωση, που έγινε γνωστή ως τροπικό ή σοκολατί. Και τα "προβληματικά" ROLEX EXPLORER REF. 1016 TROPICAL DIAL έγιναν πολύ περιζήτητα από τους συλλέκτες. Η σοκολατί πατίνα είναι  διαφορετική σε κάθε ρολόι καθιστώντας το μοναδικό. Είναι σαν μια οπτική αναπαράσταση της ιστορίας του. Ποτέ δεν θα καταφέρετε να βρείτε δυο ακριβώς ίδια Explorer ref. 1016.




Το Rolex Explorer 1016 έκανε το ντεμπούτο του το 1963, και θεωρήθηκε απόγονος των ρολογιών που είχαν είχαν κατακτήσει το Everest το 1953, χωρίς όμως να είναι το πρώtο explorer. Προηγήθηκε το reference 6610 το 1959 αλλά και το ref. 6150 που κατασκευάστηκε στις αρχές του 1953. Το 6150 ήταν το πρώτο Rolex που είχε το γνωστό καντράν των Explorer αλλά πάνω από το "6" έγραφε "Precision", και είναι γνωστά ως "Pre-Explorer".

Μπορούμε να πούμε ότι το 1016 ήταν το τρίτο Rolex Explorer, και έμεινε στην παραγωγή από το 1963 μέχρι το 1989 όταν αντικαταστάθηκε από το14270.

Κατά τη διάρκεια αυτών των 25 χρόνων τα μόνα που άλλαξαν ήταν το γυαλιστερό (gilt) καντράν σε ματ και η αρχική Cal. 1560 άλλαξε στην 1570 που πρόσφερε δυνατότητα  hacking.

Χρησιμοποιούσε την κάσα reference 1603, όπως και τα Datejust της εποχής. Η διάμετρος της κάσας ήταν 36mm, κάτι που η rolex διατήρησε -για 57 χρόνια- σε όλα Explorer, μέχρι την Baselworld 2010 και το 214270 με τα 39mm.

Τρίτη 7 Απριλίου 2020

ROLEX 2508 Chronograph

Παρουσιάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1930, και ήταν ο πρώτος χρονογράφος της Rolex με δυο κουμπιά και δυο υποκαντράν. Θεωρήθηκε -στον καιρό του- σαν ένα μεγάλο, σπορ, αρρενωπό ρολόι, έχοντας διάμετρο 37,2mm. Έτσι σε επόμενη έκδοση η κάσα έγινε πιο συμπαγής, κατεβαίνοντας στα 35,2mm. Πιστεύεται ότι η διάμετρος της κάσας άλλαξε για να είναι σύμφωνη με τις επικρατούσες προτιμήσεις της εποχής.

 Και αν θέλετε να ξεχωρίσετε εύκολα τις δυο εκδόσεις, η πρώτη, η μεγάλη δηλαδή, είχε ωοειδή (oval) κουμπιά χρονογράφου και η δεύτερη ορθογώνια.






Φυσικά σε ένα ρολόι και ακόμα περισσότερο όταν πρόκειται για χρονογράφο, μας ενδιαφέρει πολύ η μηχανή. Τα ρολόγια εκείνα χρησιμοποιούσαν την κουρδιστή, cal.  22 της Valjoux με τα 17 jewels.



Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Alsta Watch Company

Ας δούμε ξανά την ίδια ιστορία- με άλλους πρωταγωνιστές, για να έχει ενδιαφέρον.

"Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 και της δεκαετίας του 1970, η Alsta έκανε όμορφα σχεδιασμένα ρολόγια χειρός για κομψούς άνδρες και γυναίκες. Άτομα που απαιτούσαν ακρίβεια και στιβαρότητα, επιστήμονες, μηχανικούς και βιομηχάνους καθώς και διαμορφωτές στυλ και αυτό-δημιούργητους. Η εταιρεία έσβησε στα τέλη της δεκαετίας του 1970, μαζί με πολλούς ανεξάρτητους ωρολογοποιούς, στην «κρίση του quartz». Πολλές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Alsta, εξαφανίστηκαν.

 Ευτυχώς, όμως, μετά από 40 χρόνια, το 2017 η Alsta Watch Company αναστήθηκε και μας παρουσίασε το Alsta Nautoscaph Superautomatic 1970 Re-Edition που θέλει να μας θυμίσει το καταδυτικό Nautoscaph που φορούσε Richard Dreyfuss (στον ρόλο του Matt Hooper στα Σαγόνια του Καρχαρία "

Το παλιό του Richard Dreyfuss




Και το σύγχρονο Alsta Nautoscaph Superautomatic 1970 Re-Edition SUPERAUTOMATIC


 Το ρολόι φοράει την Seiko NH35A automatic, με 24 jewels, 21,600vph (3Hz) και 41 ώρες power reserve. Το ρολόι έρχεται shock-resistance (ISO 1413 standard), anti-magnetic μέχρι 4,800 A/m (ISO 764 compliant) και υδατοστεγανότημα μέχρι τα 300 μέτρα.

Η τιμή είναι κάτι περισσότερο από 1000 λίρες.

Κυριακή 5 Απριλίου 2020

TUDOR ADVISOR 7926

Υπήρξε μια εποχή που το ξυπνητήρι ήταν μια από τις πιο χρήσιμες λειτουργίες ενός ωρολογιού. Τα δυο πιο διάσημα ρολόγια -με λειτουργία alarm- ήταν το Cricket Vulcain και το Jaeger-LeCoultre Memovox που κυκλοφόρησαν το 1947 και το 1950 με in-house μηχανές.

Ωστόσο και άλλες εταιρίες ήθελαν να φτιάξουν το δικό τους alarm ρολόι και στράφηκαν στην Adolph Schild S.A. και την κουρδιστή Caliber 1475.






Σε μια μηχανή alarm υπάρχουν δύο mainsprings, ένα για την κανονική χρονομέτρηση και ένα άλλο που ενεργοποιεί τον ξυπνητήρι. Όταν οι δείκτες της ώρας και του λεπτού συναντηθούν με τον δείκτη του ξυπνητηριού, το δεύτερο mainspring απελευθερώνει και ενεργοποιεί ένα μικρό σφυρί. Αυτό το σφυρί χτυπά έναν πείρο που υπάρχει στο πίσω καπάκι για να δημιουργήσει τον ήχο του ξυπνητηριού


Υπολογίζεται ότι κοντα στα 450 διαφορετικά ρολόγια χρησιμοποίησαν την 1475, μεταξύ των οποίων ήταν το Girard-Perregaux Alarm Watch Reference 7742, το MARVIN WAIKUP ALARM, το Ed Heuer Alarm Ref.1306 AS.1475 και φυσικά το TUDOR ADVISOR 7926 που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1957 και έμεινε στην παραγωγή μέχρι το 1968.




 Δηλαδή μετά από τόσους "δύτες", "χρονογράφους", "εργαλεία" η "κορώνα" δεν μπήκε ποτέ στο καντράν ενός alarm watch. Αντίθετα το "τριαντάφυλλο" τα κατάφερε από το 1957. Ίσως να χρειάστηκε μια μικρή βοήθεια, λίγο τη μηχανή της Adolph Schild S.A., λίγο τη κάσα Oyster της Rolex, αλλά τι σημασία έχει; Και μια και λέμε για κάσες. Η κάσα δυστυχώς δεν ήταν φτιαγμένη για να ενισχύεται ο ήχος. Αυτό διορθώθηκε πολύ αργότερα, το 1969 όταν η Tudor κυκλοφόρησε το Ref. 10050, που αντί της κάσας Oyster, χρησιμοποησε μια πιο «παραδοσιακή» λύση, για τέτοια ρολόγια, όπου ένα δεύτερο εξωτερικό πίσω καπάκι αυξάνει την ένταση του ήχου. Κάτι ασυνήθιστο, για ρολόι με κάσα Oyster, καμιά από τις δύο κορώνες δεν έχει χαραγμένο λογότυπο.