Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Hamilton 987A non hack watch - Για τη Ρωσία με αγάπη.

Το πρόγραμμα Lend-Lease (Public Law 77-11) ήταν ένας νόμος που ψηφίστηκε στις ΗΠΑ στις 11 Μαρτίου του 1941 και με τον οποίο, η κυβέρνηση της χώρας, μπορούσε να προμηθεύσει με στρατιωτικό υλικό, κράτη (United Kingdom, the Soviet Union, China, France και άλλες συμμαχικές χώρες) που μάχονταν εναντίον της Γερμανίας του Hitler. - wikipedia

Φυσικά εμάς, αυτό που μας απασχολεί, σαν ωρολογόφιλους, είναι τα ρολόγια που δόθηκαν μέσω του προγράμματος και στο θέμα μας τα 3000 Hamilton 987A που πήρε η Ρωσική Κυβέρνηση.






Το ρολόι είχε διάμετρο -χωρίς την κορώνα- 31mm. Είχε προστασία από τη σκόνη (dust cover) και το πίσω καπάκι ήταν βιδωτό (screw back).

Τα "ρωσάκια" φορούσαν την 987A (17 Jewels) με τα μικρά δευτερόλεπτα στο "6". Ακολούθησαν εκδόσεις με μηχανές τις 987s και 2987 που είχαν κεντρικά δευτερόλεπτα, μια και αυτά θεωρούνται πιο βολικά στην ανάγνωση. Καμία έκδοση δεν είχε δυνατότητα hack.

Πιστεύεται ότι η Hamilton έφτιαξε 168,560 τέτοια ρολόγια κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Στα ρολόγια που στάλθηκαν στη Σοβιετική Ένωση είναι χαραγμένη η φράση "Геройскому народу СССР Рошен Уор Релиф США". Αυτό στο περίπου μεταφράζεται ως Για τον ηρωικό λαό της Ρωσίας σαν ανακούφιση από τον πόλεμο - To the heroic people of the USSR Russian War Relief USA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου