Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Seikosha Kamikaze









Συχνά συζητάμε για τα ιστορικά ρολόγια που χρησιμοποίησαν οι στρατιωτικές μονάδες της Δύσης, αλλά αγνοούμε τις αντίστοιχες δημιουργίες της Άπω Ανατολής, σαν να μην υπήρξαν ποτέ.

Ένα τέτοιο ρολόι είναι το σημαντικό και σπάνιο Seikosha (ουσιαστικά Seiko)  Tensoku που είναι πιο γνωστό με το παρατσούκλι "Kamikaze"
 

Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου και πριν από την παράδοση της Ιαπωνίας το 1945, το ιαπωνικό ναυτικό ήταν γνωστό για τη χρησιμοποίηση των πιλότων αυτοκτονίας, γνωστών ως Kamikazes, οι οποίοι έπεφταν, με τα αεροπλάνα τους, απευθείας στα θωρηκτά των ΗΠΑ ως μια τελευταία προσπάθεια να επιβραδυνθεί η ισχυρή πολεμική μηχανή των ΗΠΑ. Οι συγκεκριμένοι πιλότοι φορούσαν το Tensoku -στις αποστολές τους- και του έδωσαν το όνομά τους.




Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Seikosha κατασκεύασε και προμήθευσε με το ρολόι Tensoku το Αυτοκρατορικό ΙαπωνικόΝαυτικό, από το 1941 έως το 1945. Αυτό το ρολόι φτιάχτηκε για πιλότους του ναυτικού και έμεινε στην ιστορία για τις αποστολές από το Pearl Harbor ως στη μάχη της Okinawa. Προς το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Tokubetsu Kōgekitai, η ειδική -Ιαπωνική- μονάδα επίθεσης, χρησιμοποίησε μια απεγνωσμένη στρατηγική για να καταστρέψει τα συμμαχικά ναυτικά πλοία, συντρίβοντας πάνω τους τα ιαπωνικά αεροπλάνα, γεμάτα βόμβες. 3,862 πιλοτοι Kamikaze πέθαναν στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης.

 Δυστυχώς, δεδομένου ότι οι περισσότεροι από τους πιλότους που φορούσαν αυτό το ρολόι δεν επέστρεψαν ποτέ, τα περισσότερα από αυτά τα ρολόγια βρίσκονται στο βάθος του Ειρηνικού Ωκεανού και μόνο ελάχιστα έχουν επιβιώσει. Γι αυτό η εξεύρεση ενός, σε αξιοπρεπή κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη.




Το  Tensoku είχε πολλά κοινά με το γερμανικό ρολόι  B-Uhr. Είναι μεγάλο, 48,5mm  και σχεδιάστηκε για να φορεθεί πάνω από τον εξοπλισμό πτήσης και να λειτουργεί με παχιά δερμάτινα γάντια. Η κάσα είναι επικαλυμμένη με νικέλιο και η περιστρεφόμενη στεφάνη χρησιμοποιήθηκε για τη σήμανση του χρόνου που πέρασε κατά τη διάρκεια των αποστολών. Οι αραβικοί αριθμοί και οι δείκτες ήταν καλυμμένοι με ράδιο για να μπορεί ο πιλότος να διαβάζει τις ενδείξεις στο σκοτάδι.

Υπάρχουν δύο εκδόσεις αυτού του ρολογιού. Τα πρώτα που κατασκευάστικαν είχαν 15 jewels, ήταν πιο ακριβή και είχαν εξαιρετικό φινίρισμα, ενώ τα τελευταία είχαν 9 jewels και το φινίρισμα ήταν ανύπαρκτο. Το ρολόι Tensoku χρησιμοποιήθηκε επίσης ως πυξίδα από τους ναυτικούς πιλότους, με τον τρόπο που χρησιμοποιούμαι και σήμερα τα ρολόγια ως πυξίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου