Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

Majetek Vojenske Spravy

Majetek Vojenske Spravy σημαίνει property of military administrator δηλαδή ιδιοκτησία της στρατιωτικής διοίκησης.



Τα ρολόγια αυτά αποτελούσαν μέρος του βασικού εξοπλισμού για τους Τσεχοσλοβάκους πιλότους -από τα μέσα της δεκαετίας του 1930 και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου- είναι πολύ γνωστά στις μέρες μας εξαιτίας μιας επανέκδοσης που έκανε η Longines.

Το Longines Heritage 1935 παρουσιάστηκε στη Baselworld 2014 και αυτό από μόνο του είναι καλό. Είναι ένα ωραίο, ευανάγνωστο ρολόι που μας θυμίζει ότι δεν υπήρχαν μόνο τα B-Uhr Flieger των Γερμανών πιλότων. Έχει κρατήσει σε μεγάλο βαθμό το αρχικό σχέδιο χωρίς να μοιάζει ξεπερασμένο. Και έχει cushion κάσα για να μας θυμίζει ότι σχεδόν τίποτα δε δημιουργήθηκε από το μηδέν.


Από την άλλη μεριά, όμως, είναι άδικο να κλέψει όλες τις εντυπώσεις η Longines από τη στιγμή που δεν ήταν η μοναδική που κατασκεύασε Majetek Vojenske Spravy ρολόγια. Δυο ακόμα σπουδαίες εταιρείες, η Lemania και η Eterna, προμήθευσαν τους Τσεχοσλοβάκους με δικές τους εκδόσεις του ρολογιού.

Στις φωτογραφίες βλέπουμε τις μικροδιαφορές ανάμεσα στα ρολόγια της Longines και των άλλων δυο εταιρειών. Για παράδειγμα έχει μικρά και όχι κεντρικά δευτερόλεπτα, Cathedral δείκτες και περιστρεφόμενη στεφάνη με "δείκτη".

Ύστερα έχουμε την Eterna που συνήθιζε να βάζει μια στάμπα -δυο διασταυρωμένα ξίφη- στον πάνω, αριστερό βραχίονα. Μάλλον κάτι σαν το αγγλικό broad arrow.


Τα ρολόγια που υποτίθεται ότι φτιάχτηκαν ειδικά για τους Τσεχοσλοβάκους πιλότους κυκλοφόρησαν -κυρίως μετά τον πόλεμο- και σε πολιτικές εκδόσεις. Εδώ είναι που αρχίζει να μπερδεύεται η κατάσταση για το πως πρέπει να είναι ένα πραγματικό Majetek Vojenske Spravy. Τρεις εταιρίες, ρολόγια που φτιάχτηκαν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την λήξη του πολέμου, issued και civilian εκδόσεις και κάποια που δήλωναν την αντιμαγνητική προστασία, των μηχανών τους, στο καντράν τους. Ακόμα και το μέγεθος της κάσας μοιάζει να άλλαξε τα χρόνια που κατασκεύαζονταν.  Βρίσkουμε ρολόγια από τα 37mm ως τα 41mm. Πάντως το υλικό -ατσάλι- και το σχήμα έμειναν σταθερά.

 1935 advertisement for the watch shows us how it was marketed at the time

Ακόμα και η χάραξη στο πίσω μέρος δεν ήταν πάντα η ίδια. Φαίνεται -όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, για παράδειγμα το seikosha tensoku και οι μηχανές του- ότι στη διάρκεια του πολέμου κάποια πράγματα θεωρήθηκαν σαν περιττή πολυτέλεια. Έτσι έχουμε εκδόσεις που γράφουν και εκδόσεις που δε γράφουν το Majetek Vojenske Spravy. Όλα πάντως είχαν ένα στρατιωτικό σειριακό αριθμό.



Ας δούμε και το πιο ενδιαφέρον -κατά τη γνώμη μου- τμήμα ενός ρολογιού. Μιλάω για τις μηχανές και εδώ είχαμε τρεις εταιρίες, την Longines, την Lemania και την Eterna (από το 1932 είχε ιδρύσει τη θυγατρική εταιρία ETA SA, με αποκλειστική δραστηριότητα την δημιουργία μηχανών) που εκείνη την περίοδο ήταν από τις σημαντικότερες κατασκευάστριες.


 Η Longines εφοδίαζε το ρολόι της με την μεγάλη (15 lignes περίπου 34mm)  και βαριά, κουρδιστή caliber 15-94 που προέρχονταν από ρολόγια τσέπης.


 Η Eterna calibre 852-S (15 rubis)


 Και η Lemania Cal 3050 (17 rubis)
 
Οι πρώτες εκδόσεις αυτού του ρολογιού είχαν καντράν από πορσελάνη όμοιο με αυτό των ρολογιών τσέπης. Στη συνέχεια, το Υπουργείο Άμυνας τροποποίησε τις προδιαγραφές αυτού του ρολογιού, αφού η πορσελάνη ήταν πολύ ακριβη και πολύ εύθραυστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου