Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

Citizen Homer Second Setting

 Από το 1960 ως το 1980 η citizen είχε παρουσιάσει μια "ταπεινή" σειρά ρολογιών με την ονομασία Homer. Φυσικά όπως θα έκανε κάθε σοβαρή ιαπωνική εταιρεία, μέσα στα είκοσι -περίπου- χρόνια, υπήρξαν πολλές παραλλαγές, διαφορετικές μηχανές, διαφορετικά χαρακτηριστικά, μοντέλα για πιο νεανικό κοινό (Citizen Rhythm Time) και ένα ρολόι που δεν πουλήθηκε ποτέ στα καταστήματα. Έλα, όμως, που το συγκεκριμένο ρολόι, το μη εμπορικό, είναι αυτό για το οποίο αξίζει να μιλάμε σήμερα. Βλέπετε το Citizen Homer Second Setting φτιάχτηκε για να δοθεί αποκλειστικά στους εργάτες των ιαπωνικών σιδηροδρόμων, εκεί όπου η Seiko με τα ρολόγια τσέπης, που είναι τοποθετημένα στα ταμπλό κάθε ιαπωνικού τραίνου, μοιάζει να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος.



Το Citizen Homer Second Setting χαρακτηρίζεται από την λειτουργία Second Setting, που εμείς την αποκαλούμε δυνατότητα hacking της μηχανής. Η συγκεκριμένη δυνατότητα φαίνονταν απαραίτητη σε ένα στρατιωτικό ρολόι αλλά η citizen θεώρησε ότι και στο αξιόπιστο ιαπωνικό σιδηροδρομικό δίκτυο ο απόλυτος συγχρονισμός έχει μεγάλη αξία. Δεν υπάρχουν αναφορές για κάποιο άλλο ρολόι της σειράς Homer με αντίστοιχη δυνατότητα, ωστόσο όταν μιλάμε για τους ιάπωνες όλα είναι πιθανά (και το γράφω εννοώντας ότι πολλές φορές γίνεται μπάχαλο με τις εκδόσεις τους).




 

Στο πίσω μέρος βλέπουμε χαραγμένο το συγκεκριμένο τμήμα των σιδηροδρόμων στο οποίο δόθηκε, και το έτος που κυκλοφόρησε μαζί τον αύξοντα αριθμό. Το 51 της φωτογραφίας αντιστοιχεί στο δικό μας 1976  αφού δεν χρησιμοποιείται το Γρηγοριανό ημερολόγιο αλλά το ιαπωνικό με βάση την βασιλεία του κάθε αυτοκράτορα (Meiji, Taisho, Hirohito (Showa), και Akihito (Heisei)).


Μηχανή ήταν η Citizen caliber 911, κουρδιστή με 18,000 bph, διάμετρο 25.6mm, πάχος 4mm και 21 jewels. Και ενώ η δυνατότητα hacking φαντάζει σαν το ξεχωριστό στοιχείο της, ίσως έχει μεγαλύτερη αξία το γεγονός ότι προέρχεται από τα Citizen Chrono Master που προοριζόταν να ανταγωνιστούν τα Grand Seiko.


Η κάσα του ρολογιού ήταν ατσάλινη είχε 36mm διάμετρο, 43mm lug to lug και 9.75mm πάχος. Η πολύ λεπτή στεφάνη έχει σαν αποτέλεσμα ένα πολύ μεγάλο και ευανάγνωστο καντράν για το μέγεθος του ρολογιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου