Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

British Military Lemania Monopusher Chronograph Cal. 15 CH

Ένα κουμπί για όλες τις λειτουργίες του χρονογράφου. Start, stop και reset. Αυτοί ήταν οι Monopushers χρονογράφοι. Και μια από τις καλύτερες υλοποιήσεις τους ήταν τα ρολόγια που έφτιαξε η Lemania για το Βρετανικό υπουργείο Άμυνας και χρησιμοποιήθηκαν από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 ως τα μέσα της Δεκαετίας του 1970.





Τα ρολόγια δόθηκαν σε όλες σχεδόν τις μονάδες του Βρετανικού Στρατού (πλην του στρατού ξηράς). Η RAF πήρε. Τα ναυτάκια επίσης. Τα υποβρύχια εννοείται. Ακόμα και στην Υδρογραφική Υπηρεσία (Hydrographic Service) έδωσαν. Θα μου πείτε "γιατί το τονίζεις;". Το τονίζω επειδή αν πέσει κάποιο στο χέρι σας και δείτε τι έχει χαραγμένο στο πίσω μέρος, θα μπορέσετε να καταλάβετε σε ποια υπηρεσία δόθηκε το συγκεκριμένο ρολόι. Το HS για παράδειγμα σημαίνει (Hydrographic Service).
Επίσης στο καπάκι υπάρχει χαραγμένο το γνωστό βρετανικό βελάκι (Βroad Arrow) ο αριθμός "9" που σημαίνει ότι το ρολόι είναι χρονογράφος και  ο σειριακός αριθμός του.

Τα ρολόγια είχαν ατσάλινες κάσες, με διάμετρο 38.5mm και φορούσαν την μεγάλη και κουρδιστή Lemania cal. 15 CHT column wheel chronograph με τα 17 jewels που προέρχονταν από ρολόγια τσέπης.



Εκτός από την LEMANIA το ρολόι κατασκευάστηκε και από τις εταιρείες Breitling και Rodania, οι οποίες χρησιμοποιούσαν την ίδια μηχανή.

Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

IWC Mark XI Military

Ανάμεσα στα Pilot ρολόγια της IWC, ξεχωρίζει το μοντέλο Mark XI, ένα ρολόι που η εταιρεία από το Schaffhausen πρωτοπαρουσίασε το 1948.

Το Mark XI, φορέθηκε από πολίτες, την BOAC (British Overseas Airways Corporation) την πολεμική αεροπορία της Αυστραλίας και την RAF, όπως φαίνεται από το arrow λογότυπο στο καντράν.


 Το IWC Mark XI με ατσάλινη κάσα διαμέτρου 36mm, ήταν αρκετά μικρότερο από άλλα ρολόγια που χρησιμοποιήθηκαν από πιλότους της πολεμικής αεροπορίας, εκείνη την περίοδο.





Το IWC Mark XI Military φορούσε την Caliber 89 με 17 jewels, δυνατότητα hacking, Incabloc shock protection και 50ώρες power reserve. Η μηχανή χτυπούσε με 18,000 vph. Στο εσωτερικό του ρολογιού μια  κάσα από μαλακό σίδηρο, προστάτευε το ρολόι από μαγνητικές παρεμβάσεις.

Η αξιοπιστία ενός στρατιωτικού ρολογιού ήταν ουσιώδους σημασίας.Για αυτό και τα ρολόγια που προορίζονταν για τη RAF τεστάρονταν για 44 ημέρες από το βασιλικό παρατηρητήριο (Royal Observatory) στο Greenwich του Λονδίνου. Δηλαδή στην έδρα της Greenwich Mean Time (GMT).


































































Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Seikosha Kamikaze









Συχνά συζητάμε για τα ιστορικά ρολόγια που χρησιμοποίησαν οι στρατιωτικές μονάδες της Δύσης, αλλά αγνοούμε τις αντίστοιχες δημιουργίες της Άπω Ανατολής, σαν να μην υπήρξαν ποτέ.

Ένα τέτοιο ρολόι είναι το σημαντικό και σπάνιο Seikosha (ουσιαστικά Seiko)  Tensoku που είναι πιο γνωστό με το παρατσούκλι "Kamikaze"
 

Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου και πριν από την παράδοση της Ιαπωνίας το 1945, το ιαπωνικό ναυτικό ήταν γνωστό για τη χρησιμοποίηση των πιλότων αυτοκτονίας, γνωστών ως Kamikazes, οι οποίοι έπεφταν, με τα αεροπλάνα τους, απευθείας στα θωρηκτά των ΗΠΑ ως μια τελευταία προσπάθεια να επιβραδυνθεί η ισχυρή πολεμική μηχανή των ΗΠΑ. Οι συγκεκριμένοι πιλότοι φορούσαν το Tensoku -στις αποστολές τους- και του έδωσαν το όνομά τους.




Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Seikosha κατασκεύασε και προμήθευσε με το ρολόι Tensoku το Αυτοκρατορικό ΙαπωνικόΝαυτικό, από το 1941 έως το 1945. Αυτό το ρολόι φτιάχτηκε για πιλότους του ναυτικού και έμεινε στην ιστορία για τις αποστολές από το Pearl Harbor ως στη μάχη της Okinawa. Προς το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Tokubetsu Kōgekitai, η ειδική -Ιαπωνική- μονάδα επίθεσης, χρησιμοποίησε μια απεγνωσμένη στρατηγική για να καταστρέψει τα συμμαχικά ναυτικά πλοία, συντρίβοντας πάνω τους τα ιαπωνικά αεροπλάνα, γεμάτα βόμβες. 3,862 πιλοτοι Kamikaze πέθαναν στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης.

 Δυστυχώς, δεδομένου ότι οι περισσότεροι από τους πιλότους που φορούσαν αυτό το ρολόι δεν επέστρεψαν ποτέ, τα περισσότερα από αυτά τα ρολόγια βρίσκονται στο βάθος του Ειρηνικού Ωκεανού και μόνο ελάχιστα έχουν επιβιώσει. Γι αυτό η εξεύρεση ενός, σε αξιοπρεπή κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη.




Το  Tensoku είχε πολλά κοινά με το γερμανικό ρολόι  B-Uhr. Είναι μεγάλο, 48,5mm  και σχεδιάστηκε για να φορεθεί πάνω από τον εξοπλισμό πτήσης και να λειτουργεί με παχιά δερμάτινα γάντια. Η κάσα είναι επικαλυμμένη με νικέλιο και η περιστρεφόμενη στεφάνη χρησιμοποιήθηκε για τη σήμανση του χρόνου που πέρασε κατά τη διάρκεια των αποστολών. Οι αραβικοί αριθμοί και οι δείκτες ήταν καλυμμένοι με ράδιο για να μπορεί ο πιλότος να διαβάζει τις ενδείξεις στο σκοτάδι.

Υπάρχουν δύο εκδόσεις αυτού του ρολογιού. Τα πρώτα που κατασκευάστικαν είχαν 15 jewels, ήταν πιο ακριβή και είχαν εξαιρετικό φινίρισμα, ενώ τα τελευταία είχαν 9 jewels και το φινίρισμα ήταν ανύπαρκτο. Το ρολόι Tensoku χρησιμοποιήθηκε επίσης ως πυξίδα από τους ναυτικούς πιλότους, με τον τρόπο που χρησιμοποιούμαι και σήμερα τα ρολόγια ως πυξίδες.