Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Zenith El Primero Sport

Το όνομα El Primero πάντα προκαλεί θετικά συναισθήματα στους φίλους του ρολογιού. Αυτόματοι χρονογράφοι, ταχύπαλμοι (36,000 vibrations/hour) με μια μηχανή που είναι η συνέχεια του πρώτου αυτόματου χρονογράφου που παρουσίασαν οι ελβετοί, το 1969. To μόνο κακό, μερικές φορές, είναι πως οι σύγχρονοι χρονογράφοι της εταιρείας είναι πολύ fashion, σαν σχέδιο, για το γούστο των παραδοσιακών ωρολογόφιλων. Αυτών δηλαδή που θέλουν ένα ένα el primero οπωσδήποτε στη συλλογή τους αλλά δεν τους αρέσουν τα "τρύπια" καντράν και οι άλλες "τσαχπινιές" της εποχής Thierry Nataf (πρώην πρόεδρος, CEO και Creative Director της Zenith).

Για να μην υπάρχει παρεξήγηση, θεωρώ πως όλα τα Zenith El Primero είναι καταπληκτικά ρολόγια και το κατά καιρούς σχέδιο τους -πολύ μοντέρνο ή παλιομοδίτικο- έχει να κάνει μόνο με το γούστο του καθενός και τίποτα περισσότερο. Αυτές οι αλλαγές στο σχέδιο είναι καλές γιατί αυξάνουν τον αριθμό των υποψήφιων αγοραστών και διατηρούν στην ζωή μια πολύ σημαντική σειρά.

Για το 2015 η εταιρεία στράφηκε στο παρελθόν και παρουσίασε τα Zenith El Primero Sport σε τρεις εκδόσεις (με μαύρο, πράσινο ή γκρι καντράν) και μεγάλες ατσάλινες κάσες (45mm).

Κάτι που παρατηρούμε στην τελευταία φωτογραφία είναι πως τα κουμπιά του χρονογράφου είναι βιδωτά. Υπάρχει λόγος; Ναι. Το ρολόι έχει υδατοστεγανότητα 200 μέτρα και είναι κατάλληλο για κολύμπι αλλά και για scuba diving.

Μηχανή είναι η Zenith El Primero 400B (column-wheel) με 50 ώρες power reserve. Η διάμετρος της είναι 30 mm, το πάχος της 6,60 mm και διαθέτει 31 jewels.

περισσότερα εδώ




Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Omega - Speedmaster '57 (Edition 2015)

Γνωρίζοντας ωρολογόφιλους, αμέσως, καταλαβαίνεις την αγάπη τους για παλιά μοντέλα, που έχουν καταργηθεί εδώ και δεκαετίες. Δυστυχώς όμως τέτοια ρολόγια είναι σπάνια και πανάκριβα, όταν βρίσκονται σε πραγματικά καλή κατάσταση και χωρίς να έχουν αλλαχθεί κάποια κομμάτια τους. Η λύση για να αποκτήσουμε ένα ρολόι που θυμίζει πολύ "εκείνο" που μας αρέσει τόσο πολύ αλλά δεν υπάρχει στην αγορά δεν είναι άλλη από μια καλή επανέκδοση. Οι εταιρείες από τη μεριά τους κατάλαβαν ότι μια επανέκδοση έχει έτοιμους αγοραστές και δεν αφήνουν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Έτσι πριν από δύο χρόνια, στη Baselworld 2013, ότι η Ωμέγα παρουσίασε Omega Speedmaster '57 Co-Axial, ένα αφιέρωμα στα αρχικά Speedmaster, αυτά που προηγήθηκαν του moonwatch.

To πρώτο Omega Speedmaster chronograph παρουσιάστηκε το 1957. Από τότε, η εταιρεία, πρόσεξε ιδιαίτερα τη σειρά και παρουσίασε αρκετές διαφορετικές και πετυχημένες εκδόσεις. Πάντως το πρώτο Speedmaster ήταν το CK 2915, που φορούσε την Omega Calibre 321 (η μηχανή αναπτύχθηκε από τον Albert Piguet της Lemania, θυγατρική εταιρεία του ομίλου SSIH, όπως και η omega, από το 1932). Από την πρώτη παρουσίαση τους μέχρι σήμερα οι χρονογράφοι της σειράς speedmaster έγιναν συνώνυμο της αξιοπιστίας και του διαχρονικού σχεδιασμού.

Speedmaster ref. CK 2915 από το 1957

Δυστυχώς, εκείνο το πρώτο speedmaster για αρκετά χρόνια έμεινε "ξεχασμένο" μέχρι την Έκθεση της Βασιλείας του 2013 όταν η omega μας παρουσίασε μια επανέκδοση του, το Speedmaster ’57 Co-Axial Chronograph. Τώρα θα πείτε, πως γίνεται ότι από τη μια να μιλάμε για διαχρονικό σχεδιασμό και από την άλλη να μιλάμε για "ξεχασμένο" μοντέλο; Γίνεται επειδή κάποιοι διάδοχοί του έκλεψαν όλη τη δόξα, πήγαν στο φεγγάρι και σε άλλες διαστημικές αποστολές και κατάφεραν να έχουν εμπορική επιτυχία από τότε που κυκλοφόρησαν μέχρι σήμερα.

H καθαρά προσωπική μου άποψη είναι πως το ρολόι του 2013 δεν κατάφερε να μας πείσει ότι είναι μια σύγχρονη έκδοση του αρχικού speedmaster. Βλέποντας το παρατηρούμε κάποιες μικρές αλλά χτυπητές διαφορές -σε ότι αφορά την εμφάνιση- και αυτό μας άφησε μια περίεργη αίσθηση. Λίγο οι διαφορετικοί δείκτες, λίγο τα χρώματα στο καντράν και οι ανάγλυφες ενδείξεις το κάνουν να χάνει κάθε τι vintage σαν σχέδιο. Καλό σαν ιδέα αλλά ως εκεί....

Omega - Speedmaster '57 2013 Edition

Όπως φαίνεται και η Omega πρέπει να έχει παρόμοια άποψη με αποτέλεσμα, το 2015, στην Basel World και πάλι, να παρουσιάσει μια ελαφρώς ανανεωμένη έκδοση του Omega Speedmaster '57 που μοιάζει ακόμα περισσότερο με τον πατέρα όλων των Speedmasters.



Βασικό στοιχείο, του αρχικού σχεδιασμού, είναι οι δείκτες "σπαθί" με το περίφημο "Broad Arrow" στο τελείωμα του δείκτη ωρών. Και μόνο η επιστροφή τους είναι αρκετή για να νιώσουμε ότι το ρολόι είναι σχεδόν ίδιο με το παλιό μοντέλο. Τα πράγματα γίνονται ακόμα καλύτερα με την χακί, "vintage" Super-LumiNova που δημιουργεί μια έντονη αντίθεση με το μαύρο καντράν. 

Άλλες ομοιότητες βρίσκουμε στο σχήμα της κάσας με τους μακριούς, ίσιους βραχίονες, την ματ ατσάλινη στεφάνη και τα παρόμοια κουμπιά του χρονογράφου. Βέβαια η κάσα μεγάλωσε λίγο, από τα 39mm στα 41.5 mm πάχυνε αρκετά στα 16.17 mm.

To ρολόι φοράει την πολύ σύγχρονη, αυτόματη in-house 9300. Τόσο τα λεπτά όσο και οι ώρες του χρονογράφου εμφανίζονται σε ένα μόνο υπο-καντράν στο "3". Αυτό επέτρεψε στην omega να παρουσιάσει έναν bi-compax χρονογράφο, σε σχέση με τον παλιό που είχε tri-compax διάταξη (δηλαδή το ρολόι έχει δυο υπο-καντράν και όχι τρία). Η φετινή cal. 9300 έχει 60 ώρες power reserve, Si14 silicon balance spring, και αυξημένη προστασία από τα μαγνητικά πεδία.

περισσότερα εδώ