Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

1986 Ceramic IWC Da Vinci Perpetual Calendar

Το κεραμικό IWC Da Vinci Perpetual Calendar του 1986 είναι παλιό και μάλλον δυσεύρετο. Οπότε μια συζήτηση για αυτό, στο συγκεκριμένο θέμα, ίσως μοιάζει λίγο off-topic. Από την άλλη, είναι και το πρώτο ρολόι στον κόσμο, που είχε κάσα από κεραμικό υλικό (Zirconium Oxide στην περίπτωσή του) όπως κάνουν πολλά σύγχρονα γυναικεία ρολόγια.



To 1985, η International Watch Company παρουσίασε τον αυτόματο χρονογράφο Da Vinci με perpetual calendar και φάσεις της σελήνης. Το ρολόι είναι ρυθμισμένο να δείχνει σωστά ημέρες, μήνες, χρόνια και φάσεις τις σελήνης μέχρι το 2499. Πάντως χρειάστηκε να γίνει μια επιπλέον ρύθμιση το Φεβρουάριο του 2010 λόγο ιδιοτροπίας του Γρηγοριανού Ημερολογίου. Άλλη μια θα γίνει και το 2200 με την αλλαγή του αιώνα.



Το ρολόι φορούσε την IWC C. 79261 βασισμένη στη Valjoux 7750 chronograph movement, με in-house perpetual calendar module φτιαγμένη από τον Kurt Klaus. Η IWC C. 79261 έχει διάμετρο 30 mm και ύψος 8.8 mm. Επίσης έχει 39 jewels, 28,800 vph. και power reserve ώρες. 

H κεραμική έκδοση παρουσιάστηκε ένα χρόνο μετά, σε μικρούς αριθμούς, λόγο της δυσκολίας που υπήρχε εκείνη την εποχή στην επεξεργασία των κεραμικών υλικών. Μάλλον είναι περίεργο το γεγονός ότι η IWC δεν διαφημίζει και πολύ το όλο θέμα και την πρωτιά που κατέχει. 

Η κάσα είχε διάμετρο 39 mm. Τα "χρυσά" μέρη είναι όντως χρυσά (18K)

Ίσως έχει σημασία να πούμε ότι το Zirconium Oxide στην πράξη αποδείχτηκε σκληρό αλλά εύθραυστο. Δεν είναι εύκολο να γρατσουνιστεί, δε σκουριάζει και είναι υπο-αλλεργικό. Μπορεί όμως να σπάσει σχετικά εύκολα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου